23948sdkhjf

Bioarctic tar studie till Sverige

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

Efter lyckade fas I-resultat i USA gör bolaget en omfattande fas IIb-studie med 800 patienter.

Det svenska forskningsbolaget Bioarctic Neuroscience startar en klinisk fas IIb-studie med sin läkemedelskandidat BAN024 som utvecklas som behandling av Alzheimers sjukdom. Läkemedelskandidaten baserar på en humaniserad monoklonal antikropp och utvecklas genom ett samarbete mellan Bioarctic Neuroscience, forskare på Uppsala universitet och det japanska läkemedelsbolaget Eisai. Behandlingen är tänkt att ges till patienter som är tidigt i sjukdomsutvecklingen och för att avgöra status kommer patienterna att genomgå en PET-undersökning innan de inkluderas. Nu ska de sista bitarna på plats innan de första patienterna kan få behandling.

- Förhoppningen är att kunna behandla den första patienten redan under våren, alternativt efter sommaren, säger Bioarctic Neuroscience vd Pär Gellerfors.

Läkemedelsmolekylen utvärderades nyligen i en fas I-studie i USA där 80 patienter ingick. Resultaten visade en god säkerhetsprofil och i den aktuella studien ska totalt 800 patienter ingå.

- Det är en väldigt stor studie för att vara i fas II. Men vi gör en stor satsning på att få ett läkemedel mot Alzheimers godkänt och testar flera olika doser och behandlingstider och då krävs många patienter, berättar Pär Gellerfors.

Resultat från fas IIb-studien väntas till 2016/2017 och blir resultaten positiva kommer en fas III-studie startas. Data från både fas IIb-studien och fas III-studien är sedan tänkt att ligga till grund för en registreringsansökan.

Det är det japanska läkemedelsbolaget som står för notan för studien. Bolagen tecknade samarbetsavtal under 2007 genom vilket Eisai får globala rättigheter vid ett marknadsgodkännande. Rättigheterna för den nordiska marknaden behåller bolaget för sig själva.

Studien kommer att genomföras vid flera olika center i USA, Kanada och Europa. I Sverige är fyra sjukhus delaktiga i patientrekryteringen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska sjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Skåne.

- Målet med behandlingen är att bromsa sjukdomsförloppet i ett tidigt skede genom att oskadliggöra protofibriller, giftiga molekyler som är förstadier till de trådar sin finns i plack i hjärnan. Om allt går vägen kan ett läkemedel finnas på marknaden om fem-sex år, säger Lars Lannfelt, överläkare i geriatrik på Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.118