23948sdkhjf

Dålig framförhållning bakom kris i etikprövningsnämnderna

Forskningsprojekt får vänta på sina etiska tillstånd på grund av inställda möten i de regionala etikprövningsnämnderna.
Forskningsprojekt i Uppsala och Stockholm får vänta på sina etiska tillstånd på grund av inställda möten i de regionala etikprövningsnämnderna. Bakgrunden till förseningarna är ett senkommet beslut från regeringen om vilka av ledamöterna som skulle omförordnas och vilka som skulle ersättas. Först den 13 december kom beskedet med följden att en del av etikprövningsnämnderna ännu inte är fulltaliga.

Göran Nilsson, tidigare professor och överläkare, i dag verksam vid Centrum för klinisk forskning i Västerås, är en av dem i Uppsala vars förordnande som ledamot gått ut. Han menar att även om det den här gången handlat om ovanligt många ledamöter som byts ut är det inte första gången som beskedet kommer med kort varsel.

- Det har alltid varit orealistisk tidsplanering vid omförordnadena men den här gången rör det många fler och det är ovanligt många som “fått sparken”. Tidigare har det mest handlat om att ledamöter tackat nej till att omförordnas.

Göran Nilsson är inte drabbad personligen eftersom han själv valt att avgå. Men han har full förståelse att det är många som ställer sig frågande till Utbildningsdepartementets hantering av ärendet.

- Ett beslut som kommer så sent ger upphov till stora problem på fältet och jag tycker absolut att kritiken mot regeringen och Utbildningsdepartementet är befogad. Under de här omständigheterna hade det varit bättre att förlänga förordnandena under tre månader så att övergången kunde gå smidigt.

Katarina Bjelke, chef på forskningspolitiska enheten på Utbildningsdepartementet beklagar att beslutet kommit sent och orsakat förseningar i arbetet för etikprövningsnämnderna men hon anser inte att departementet formellt sett hanterat ärendet på något annat sätt än vid tidigare tillsättningar.

- Beslutet har tagit lång tid att förbereda, det har varit ett digert arbetet att ta fram ersättare till de knappt 600 ledamöter det rör sig om. Men det borde inte komma som en överraskning, vi gick ut redan i början av förra året och meddelade att regeringen ämnade byta ut en del av de ledamöter som suttit i över tio år.

Hur möter ni nämndernas kritik?

- Vi pratar med nämnderna nu och försöker lösa situationen och tillsätta personer på positioner där det finns vakanser. Målet är att det ska vara färdigt inom två till tre veckor.

Även om läget är förvirrat just nu tror inte Katarina Bjelke att det kommer att betyda att några forskningsstudier ställs in.

- Situationen i Uppsala är på väg att lösa sig och enligt min kännedom är det inga projekt som riskerar att drabbas på lång sikt av fördröjningen .

I april blev alla ledamöter tillfrågade om de vill fortsätta sina uppdrag eller inte och svaren vidarebefordrades till Utbildningsdepartementet. Därefter var det tyst från Utbildningsdepartementet fram till beskedet i december.

- Varken vi eller ledamöterna informerades om vilka som skulle förordnas för innevarande period förrän per mail 13 december. Innan dess kommunicerades ingenting från departementet.

I Göteborg har ett antal ledamöter bytts ut och ett par fattas fortfarande. Trots det kommer nämnderna inte att ställa in några möten, i stället får de som är kvar en extra stor arbetsbörda.

- Utbildningsdepartementets förfarande i den här frågan kommer att ställa till problem under hela första kvartalet, både för de gamla ledamöterna som ska täcka upp för dem som avgått och de nya som kommer in och ska introduceras i arbetet. Vi hade gärna sett att Utbildningsdepartementet haft bättre framförhållning och meddelat de ledamöter som inte skulle omförordnas med en ordentlig förklaring i stället för det opersonliga brev på två rader som nu gick ut. Flera av dem jag haft kontakt med känner sig illa behandlade.

[tboot_well width="50%"]

Så utses ledamöterna

De regionala etikprövningsnämnderna finns i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Varje nämnd har minst en avdelning för medicinsk forskning och en för övrig forskning. Avdelningarna består av en ordförande och 15 ledamöter varav tio är experter och föreslås av universiteten och fem är allmänt kunniga personer som föreslås av landstingen. Regeringen utser sedan ordförande och ledamöter.

[/tboot_well]

Har ditt forskningsprojekt påverkats av detta?
Hör av dig till tove.tingvall@mentoronline.se och berätta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063