23948sdkhjf

Här hittar du pengarna

Att hitta finansiering som start up-bolag är svårt. Peter Lindberg från Vinnova och Björn Odlander från Health Cap berättar hur finansiären tänker.
- Det är ett heltidsjobb, säger Achim Orzechowski, vd på start up-företaget Northern Light Pharmaceuticals, om jakten på finansiering.

Bolaget väntar bland annat på att ta över en smärtstillande substans i preklinisk fas från Astrazenecas nedlagda forskningsanläggning i Södertälje, om allt går som det ska finansieringsmässigt. Achim Orzechowski tycker att det saknas finansieringsmodeller för kommersiell forskning, särskilt nu när små företag alltmer tar över forskning från de stora läkemedelsbolagen.

- Många privata investerare drar sig, kanske ett av tjugo projekt leder till ett färdigt läkemedel. Investerare kan också ha svårt att bedöma projekten.

Sökandet efter finansiering handlar framför allt om att nätverka och delta i konferenser.

- Vi söker finansiering i hela världen, och det är ingen nackdel att komma från Sverige som har gott rykte inom life science, säger Achim Orzechowski.

Björn Odlander, en av grundarna av riskkapitalbolaget Health Cap, är också bekymrad över bristen på privata svenska investerare inom life science.

- Någon måste tro på idén, och därför behövs det olika investerare med olika synsätt. I dag finns inte den pluralismen.

Health Cap satsar framför allt på företag där man har kompetens inom industriell läkemedelsutveckling, inte substanser från akademisk forskning.

- Det ska vara en sund idé som kan vara till nytta för patienter, samhället och de som ska betala.

Vissa läkemedelsprojekt medför mindre risk för platt fall. Health Cap har till exempel finansierat bioteknikbolaget Oncopeptides, som omformulerar befintliga cancerläkemedel till peptider för att ge lindrigare biverkningar. Björn Odlander pekar också på särläkemedel för ovanliga sjukdomar som en möjlig strategi. Där har man ofta en tydligt kartlagd sjukdom och forskarna arbetar nära läkarna.

Peter Lindberg är handläggare på Vinnova inom området hälsa och berättar att från och med 2014 kommer möjligheterna att öka för unga företag. Budgeten för programmen för små och medelstora företag kommer troligen att utökas, inklusive program för nystartade företag.

- Hittills har vi ofta satsat på medicinteknik och diagnostik, eftersom de företagen har närmare till marknaden. Men det finns exempel på läkemedelsutveckling där vi satsat, som Albireo och Moberg Derma.

Vinnova administrerar också stöd från EU.

- EU är den största givaren. Det är nästan omöjligt att lyckas som företag utan att ha samarbeten i EU. Sverige är en för liten marknad.

Under nästa år kommer Vinnova även bevilja anslag till förstudier till prekliniska studier. Målet är att bevisa att idén håller, att hitta ett ”proof of concept” som kan locka investerare, eller kvalificerar företaget för fortsatt stöd genom Vinnovas program. Utöver det kan Vinnova stödja affärsmässig verifiering och regulatorisk utvärdering.

I sin ansökan till Vinnova ska man definierat projektets mål, men också vilka kunderna är och vilket behov samhället har av den nya tekniken. En fördel i ansökan är också om man lyckats visa att något bolag är villigt att ta över läkemedlet när det väl utvecklats.

- Samtidigt är det vår roll att ta större risker än privata investerare, säger Peter Lindberg.

Finansiering: från stat till privat

[tboot_accordion_bootstrap name="Vinnova"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Vinnova" heading="Vinnova" number="1" open="yes"]


Vinnova finansierar förstudier och forsknings- och utvecklingsprojekt med anslag på upp till fem miljoner kronor i sina program för små och medelstora företag, men företaget måste lägga upp lika stor summa.
Smint är ett planeringsbidrag för företag som vill söka till EU:s Horizon 2020.

Små och medelstora företag, med färre än 250 anställda kan söka Vinnovas anslag. Verksamhet ska finnas i Sverige.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="EU"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="EU" heading="EU" number="1" open="yes"]


Eurostars: kan bevilja anslag på upp till fem miljoner kronor till forskning och utveckling. Anslaget söks via Vinnova och företaget måste lägga en lika stor summa som man ansöker om. Programmet riktar sig främst till små och medelstora företag med färre än 250 anställda, även om större företag och universitet kan delta. För att söka måste företaget med verksamhet i Sverige ha samarbete med en institution eller företag i annat EU-land. Norden går bra.
Marie Curie: Anslag som underlättar att rekrytera kompetent arbetskraft från annat EU-land.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Support"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Support" heading="Support inför EU-ansökningar:" number="1" open="yes"]


EU Participant Portal: En webbportal för sökande inom EU programmen.
Sweden Bio EU Support Office: Stöttar med rådgivning och information till företag som är intresserade av EU-program. Man behöver inte vara med i Sweden Bio.
Vinnova National Contact Points (NCP) inom EU-program inom hälsa: Ger support och information inför ansökan till EU-program.


[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Almi"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Almi" heading="Almi och Innovationsbron" number="1" open="yes"]


l Både Almi och Innovationsbron ger lån med förmånliga villkor för nystartade företag.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Företagsinkubatorer"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Företagsinkubatorer" heading="Företagsinkubatorer" number="1" open="yes"]


Puls: investerar i tidiga life science-projekt, i första hand inom läkemedelsutveckling. Har tagit in mer än 380 miljoner kronor i riskkapital sedan starten 2002 och har i dag sex bolag i sin portfölj.
Sting: erbjuder affärsutvecklingsstöd, riskkapital och nätverk till bolag inom bland annat medtech. Mellan 10-15 bolag per år antas till affärsinkubatorn.
Universitetens innovationskontor: alla ger inte finansiellt stöd men exempelvis Innovationskontor syd, vid Lunds universitet, ger finansiering på upp till 300 000 kronor.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Stiftelse"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Stiftelse" heading="Stiftelse" number="1" open="yes"]


BioX delar ut pengar till läkemedelsutveckling genom Uppsala Bio, som är en del av Stuns, Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Riskkapital"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Riskkapital" heading="Riskkapital" number="1" open="yes"]


Next2b: investerar i life science-produkter i tidig fas, hittills har man investerat i mer än 30 företag.
SLS Invest: investerar i nordiska life science-företag med produkter i sen fas, hittills har man investerat i sju företag.
Health Cap: investerar i att starta upp företag inom life science, men investerar även i senare fas. En enskild investering kan uppgå till 150 miljoner kronor.
Novo Seeds i Danmark: fokuserar på nordisk life science, investerar även i tidiga projekt. En enskild investering kan uppgå till 60 miljoner kronor uppdelad i flera investeringsrundor.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


[tboot_accordion_bootstrap name="Crowdfunding"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Crowdfunding" heading="Crowdfunding" number="1" open="yes"]


Crowdcube: här kan människor investera i projekt eller bolag genom en equity crowdfunding-plattform. Investerare får gåvor, oftast kopplade till företagets verksamhet. Efter investeringsmålet eventuellt har uppfyllts tar Crowdcube fem procent på resterande kapital.
Fundedbyme: små och stora investerare kan investera i bolag eller projekt genom en equity crowdfunding-plattform. Investerare får delägarskap eller gåvor, oftast kopplade till företagets verksamhet. Efter uppnådd investering tar Fundedbyme sex procent på kapital insamlat via deras plattform.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063