23948sdkhjf

Biolamina tar täten när stamcellsfältet öppnas

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

En ny metod gör det möjligt att odla storskaliga mängder med embryonala stamceller utan att embryot förstörs. Metoden kan ge runt 400 kilo stamceller på en månad samtidigt som den kringgår vissa etiska aspekter med stamcellsforskning.

Med en särskild metod kan forskare odla fram storskaliga mängder med embryonala stamceller för grundforskning och utveckling av cellterapier. Odlingen kan också göras utan att stamcellerna muterar under odlingen, något som tidigare varit svårt att åstadkomma i forskarvärlden. På måndagen publiceras en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Communication som beskriver metoden som gör detta möjligt.

Studien påbörjades av forskare vid bland annat Karolinska institutet, som Outi Hovatta, Karl Tryggvason och Sergey Rodin. Men med tiden har forskare från flera utländska lärosäten anslutit.

- Det är Outi Hovatta, min pappa Karl Tryggvason och Sergey Rodin som är hjärnorna bakom arbetet. Men studien har tagit tid att slutföra och under arbetets gång har listan på artikelförfattare utökats med ytterligare experter på andra områden, förklarar Kristian Tryggvason, vd på Biolamina.

För det är Biolaminas lamininbaserade cellodlingsteknik LN-521 som forskningsarbetet utgått ifrån. Metoden baserar på det naturligt förekommande laminin-proteinfamiljen, som finns naturligt i cellers omgivning, och som här används för att odla stamceller i en fördelaktig miljö. LN-521 har funnits på marknaden i ett och ett halvt år och även om bolaget har sett potentialen i produkten är det först nu de får vetenskaplig tyngd att marknadsföra det.

- Forskare tror mycket på artiklar och det är svårt att som litet bolag nå genom bruset. Men vi har resonerat att det är bättre att ta fram en tung vetenskaplig artikel vartannat år än att jobba fram flera artiklar med lägre genomslagskraft, säger Biolaminas vd Kristian Tryggvason.

Även om Biolamina inte haft den tunga vetenskapliga bevisningen på plats har LN-521 blivit deras mest sålda produkt. Men nu efter att artikeln publicerats spår de att försäljningen kommer att accelerera och förhoppningen är att 2014 blir bolagets första lönsamma helår.

- Det här är väldigt bra reklam. Det gör att produkten slår bredare mot industrin, säger Camilla Sandberg, sälj- och marknadschef på Biolamina som rekryterades i december från storkoncernen GE Healthcare Life Sciences.

Odlingsmetoden utgår från en cell tagna från ett embryo som befruktats på IVF-klinik då embryot är åtta celler stort. Embryots resterande sju celler kan därefter fortsätta utvecklas och resultera i friska barn, något som i dag görs när man testar om barnet bär på svåra genetiska sjukdomar. Men med Biolaminas metod används bara embryon som är donerade till forskning, påpekar Camilla Sandberg. Och till skillnad från andra cellodlingsmetoder då embryot förstörs vid framtagandet av stamceller kan embryot vid Biolaminas metod fortsätta att utvecklas. Detta gör att stamcellsforskningen kan undvika vissa etiska hinder.

- Vår metod gör att man kan kringgå vissa etiska aspekter på stamcellsodling eftersom embryot inte förstörs. I Europa pågår nu en diskussion om det ska vara möjligt att ta patent på forskning som inneburit att ett embryo förstörts, och det slipper man ju här, säger Kristian Tryggvason.

Ett annat sätt att kringgå de etiska aspekterna kring stamcellsforskning har varit att utveckla IPS-celler, eller inducerade pluripotenta stamceller, som utgår från utvecklade celler men backats tillbaka till stamcells stadie. Tekniken att backa tillbaka stamceller belönades med Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2013 och uppmärksamheten kring forskningsområdet har därefter eskalerat. Men Kristian Tryggvason tror inte att IPS-celler är den bästa vägen för stamcellsterapier.

- IPS-celler tillverkas genom att manipulera cellens genom, som anses som en risk när man ska sätta dessa celler tillbaka i människan. Regulatoriskt sätt är det en mardröm då det är svårt att förutspå vad sådana mutationer just kan innebära i längden.

- Nu var det ju inte heller den terapeutiska användningen av IPS-celler som prisades utan tekniken som gjorde det möjligt.

Tekniken öppnar inte bara ett nytt fält utan gör det också möjligt att nu kunna odla stamceller i stor skala. Odlingsmetoden gör att cellerna kan växa över två gånger så fort som vid andra tekniker. Biolamina uppskattar att 400 kilo stamceller ska kunna odlas fram under en dryg månads tid, en mängd som kan tiodubblas var fjärde dag.

- Nu finns det en odlingsmetod som är egentligen obegränsad och som är tillräckligt för att räcka till en hel del patienter på ett sätt som läkemedelsbolag behöver för stora patient grupper, säger Kristian Tryggvason.

Precis som vid transplantation har stamceller ett säreget uttryck så en matchning krävs för att ta fram stamcellsterapier. Men i och med en effektivare metod att göra nya stamcellslinjer ser Kristian Tryggvason möjligheter att upprätta en stamcellsbank inom några år som ska kunna ge upphov till stamcellslinjer som matchar 90 procent av världens befolkning.

Biolamina utvecklar och säljer produkter för cellodling till ett trettiotal länder runt om i världen. Bolaget har i dagsläget 13 anställda och har huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm och öppnade nyligen ett dotterbolag i USA. Dotterbolaget har precis hunnit bildats och ännu finns ingen anställd på plats, men målet är att få in en, kanske två, säljpersonal som kan ansvara för den amerikanska marknaden. För att öka distributionen funderar bolaget på att hitta en kombinationslösning att dels sälja produkterna själva dels ta hjälp av distributionsbolag.

- Vårt mål är att det ska vara lätt för kunderna att få tag på våra produkter, oavsett var de sitter i världen, säger Camilla Sandberg.

[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="UniqueName" heading="Container One Title" number="1" open="yes"]


Patientens egna celler ska laga hjärtat
För ett par dagar sedan kom årets andra FDA-ok till stamceller mot hjärtsjukdom.


CNS-fronten flyttas fram
Forskarna är eniga om att neurologiska sjukdomar på grund av sin komplexitet är mycket svårbehandlade. Hopp tänds dock för nya angreppssätt vid multipel skleros och nästa år kan det komma ett godkännande för det första nya psykosläkemedlet på 50 år.


Miljonavtal för stamcellsforskning
Capricor Therapeutics och Janssen Biotech samarbetar i studie för att bota hjärtsjukdom.


Stamcellsforskare bäst på kommersialisering
Årets upplaga av Mentor4Research avgjordes på torsdagen. Forskare från Uppsala universitet kammade hem förstaplatsen.


Tre nya toppar i Biolamina
Utökar samarbetet med Vitrolife och stärker bolaget med tre nya förmågor.


Stamcellsforskning i framkant
Med en udda ledarstil och genom att uteslutande satsa på högsriskforskning har Susan Solomon lyckats bygga ett av världens mest framgångsrika stamcellslabb.


mRNA kan läka hjärtan
En färsk studie visar att stimulans av tillväxtfaktorer kan hjälpa hjärtat att återuppbyggas efter hjärtinfarkt. Framstegen tyder på att forskare kan vara en ny regenerativ behandling på spåren.

Här odlar forskarna minihjärnor
Genom att odla hjärnsubstans vill österrikiska forskare revolutionera forskningen inom neurosjukdomar, läkemedelsutveckling och samtidigt ersätta djurförsök.


Han ska bota ögonsjukdom med stamceller
Ögonläkaren Anders Kvanta får Axel Hirsch-priset 2013 för sin forskning på nya behandlingar av makuladegeneration.


Hämta hjärtat i skrivaren
Den stora trenden med 3d-skrivare har nått medicinen och kan revolutionera allt ifrån läkemedelsutveckling till transplantationskirurgi.


[/tboot_accordion_bootstrap_section]


[/tboot_accordion_bootstrap]

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny topp på Icellate

Får fram säkrare biomarkörer

EMA hittar hem

Flyttar in i skräddarsydda lokaler i januari.

Tecknar formuleringsavtal

”Det är den kombinerade tidsplanen som är attraktiv”

Hallå där Thomas Olin, vd för Kancera som har beslutat att utföra sista delen av sin fas Ib-studie i Finland. Hur kommer det sig att ni väljer att fortsätta just där?

Våra dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Nyhetsbrev

Flyttar studie till Finland

Kancera flyttar fas Ib-studie från Sverige för att hålla tidsplanen – Tankar kassan genom emission.

Arkiv

Läkemedelsbolaget skänker ebolavaccin till WHO

Mindre antibiotika till människans bästa vän

Hundar får mindre antibiotika i Europa visar ny studie.

Nanexa får utökat USA-patent

Bioarctic missar målet - avbryter studie

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Recipharm lägger miljardbud på brittiskt bolag

Tekniska framsteg i fokus

Hittar nya måltavlor för malaria

Ett internationellt forskarkonsortium där Umeå universitet är med har hittat hundratals nya måltavlor för framtidens läkemedel – ”Ett genombrott i malariaforskningen”

För få kollar sitt blodtryck

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Biovica

Jobb & Karriär
Han lämnar Cyxone

Umeåbolag tecknar mångmiljonavtal

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Jobb & Karriär
Han leder Isofol

Jobb & Karriär
Norrländska cancerbolaget får ny vd

Jobb & Karriär
Blir vd för Boule diagnostics

Oasmias villkor klara

Mässling mycket farligare än man trott

Klaria säkrar patent genom bolagsförvärv

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Analytisk kemi nytt ben för Recipharm

Fyra dagar kvar till Bioscience

Forskningsproppen: Sjätte förslaget

Jobb & Karriär
Ny vd på Alteco

Jobb & Karriär
Rhovac får ny ordförande

Medtechbolag till biohubben

"Det ligger i allas intresse att samarbeta"

Se alla Medlemsnytt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.168