23948sdkhjf

Astrazeneca ökar fokus på befintlig pipeline

Mindre energi på nya förvärv och mer på befintliga projekt, var slutsatsen från Astrazenecas presskonferens i samband med att årsrapporten släpptes på torsdagen.

Astrazeneca släppte på torsdagsmorgonen sin rapport för fjärde kvartalet 2013 samt helåret 2013. Under en presskonferens på förmiddagen gjorde vd:n Pascal Soriot, nytillträdde finanschefen Marc Dunoyer och forskningschefen Briggs Morrison en uppdatering kring bolagets intäkter, utgifter, strategier och forskningsläge.


Genomgående för konferensen var ett ökat fokus på befintliga projekt i pipeline och projekt som nyligen förvärvats. Sedan de stora omstruktureringsplanerna som lanserades först 2009 och därefter 2012 har bolaget arbetat med att anpassa organisationen och tillämpa den enligt de nya strategiområden som presenterades under 2013. När de största förändringarna nu börjat fullbordas flyttas därför Astrazenecas fokus till forskningen.

- Vi är på en resa där målet är att bygga en stark pipeline. Tittar man tillbaka ett par månader så är det precis det vi har gjort, kommenterade Pascal Soriot under presskonferensen.

Under 2013 har bolaget gjort flertalet förvärv och samarbetsavtal med både forskningsinstitutioner och bioteknikbolag. Under presskonferensen nämndes särskilt den strategiska alliansen med Bristol-Myers Squibb inom diabetes som under 2013 utvecklades till att Astrazeneca köpte ut partnern ur samarbetet. Också samarbetet med Moderna Therapeutics togs upp under kategorin strategiska drag inom innovativa läkemedelsprojekt.

Enligt Briggs Morrisson var 2013 ett år där Astrazeneca gjorde stora framsteg sett till forsknings- och utvecklingsprojekt. Bolaget har i dag 99 läkemedelsprojekt i pipeline av vilka 85 utvecklas i klinisk fas och 14 antingen är godkända, lanserade eller för närvarande handläggs av regulatoriska myndigheter. Under året avancerade 33 projekt till nästa fas varav 14 för första gången gick in i klinik. Vidare lades 15 projekt ned.

Under året ska bolaget ha byggt upp sin pipeline dels genom att förvärva nya projekt men också genom att tidiga projekt avancerade till senare faser.

- De fyra projekt vi i mars 2013 annonserade skulle avancera till fas II har också gjort det. Under året har vi alltså utökat antalet projekt i senare faser med både interna och externa projekt, sa han.

Astrazeneca har identifierat 19 substanser som är redo att gå in i fas III-program under perioden 2014-2015. Hur många av dessa som faktiskt kommer att gå in i fas III framgick dock inte. Vd:n Pascal Soriot påpekade åtskilliga gånger att Astrazenecas strategi framöver kommer att handla mycket om att välja vilka projekt som avancerar och att beslutsunderlaget inför dessa val kommer att göras grundligare.

I linje med ett ökat fokus på forskningen lovar Astrazeneca att man ska uppdatera pipelinen på kvartalsbasis istället för halvårsvis som tidigare.

På frågan om marknaden kan vänta fler storskaliga förvärv framöver, i storleksordningen Amylin, svarde Pascal Soriot.

- Det vi gjorde under 2013 var att återuppbygga vår diabetespipeline samtidigt som vi byggde upp vår pipeline med innovativa läkemedel i och med samarbetet med Moderna Therapeutics.

- Nu har vi dessutom många projekt som kommer ur fas I/II och som ska in i fas III vilket gör att vi framöver kommer att ha mer fokus på att ta befintliga projekt vidare och mindre fokus på fler förvärv.


Han var dock snabb på att påpeka att fler förvärv inte är utanför världskartan.

- Jag säger inte att vi inte kommer att köpa mer, utan snarare att vi kommer att fokusera mer på att avancera de projekt vi redan har.

- Skulle vi hitta ett storskaligt köp som är vettigt och ger värde åt bolaget och våra aktieägare, så visst. Men vi behöver inte fler förvärv för att vara framgångsrika.


Astrazeneca skär ner på it

400 it-tjänster ryker från koncernen globalt.


“Kommer bli vissa effektiviseringar”

Efter köpet av Amylin kommer kompetensen delvis att överlappa, varnar bolaget.


Astra slår förväntning

Både vinst per aktie och försäljning på bolagets stora varumärken blev högre än väntat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062