23948sdkhjf

Novo Nordisk raggar svenskar

När den danska läkemedelsjätten ska nyanställa riktas blickarna mot grannlandet.

Läkemedelskoncernen Novo Nordisk räknar med att nyanställa 1 000 personer – varav 500 inom forskning och utveckling – under det kommande året, skriver ingenioren.dk.Investeringar tycks ligga på topp i den danska medicinjätten. Under förra året anställde koncernen 1 300 nya medarbetare.


Men enligt Mads Krogsgaard Thomsen, koncernens forskningsdirektör, blir de kommande rekryteringarna en riktig utmaning.


- Vårt rekryteringsunderlag finns i Danmark och Nordeuropa, och vi hyr in många svenskar eftersom det inte finns någon läkemedelsindustri i södra Sverige, säger han till ingenioren.dk


En av svårigheterna att få internationella experter till forskningsavdelningen i Målöv är den så kallade forskarskatten.


- Efter tre eller fem år slår den lokala skatten till, och det är väldigt sällan som en superexpert nöjer sig med att få sin disponibla månadslön halverad, säger Mads Krogsgaard Thomsen.


Även om de stora talangerna rekryteras till USA och Schweiz anser Novo Nordisk att det skulle bli för dyrt att öppna forskningsavdelningar där.


Fördelen med att rekrytera i Nordeuropa är att svenska, danska, engelska och tyska löner är ungefär desamma, medan de amerikanska och schweiziska är högre. Även de kinesiska forskarlönerna som varit lägre än de i Danmark är nu på väg att gå förbi de danska lönerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063