23948sdkhjf

Recipharm närmar sig börsen

Genomför nu nyemission på 900 miljoner kronor inför den kommande noteringen på Stockholmsbörsen.

Recipharm, läkemedelstillverkaren som vill ta steget in på Stockholmsbörsen i början av april, siktar på att fördubbla omsättningen inom fem år. Det framgår av de finansiella mål som finns med i prospektet inför den stundande börsnoteringen och det tillhörande erbjudandet om att teckna aktier.


Kontraktstillverkarens intäktsfördubbling från fjolårets dryga 2,1 miljarder kronor är tänkt att ske med hjälp av bolagsköp när marknaden nu står inför en konsolideringsfas. I prospektets vd-ord ställer Thomas Eldered ett etableringsförsök i USA i utsikt. Den amerikanska marknaden motsvarar cirka 45 procent av världsmarknaden för tillverknings- och utvecklingstjänster för läkemedelsbranschen.


"En sådan etablering genomförs sannolikt med hjälp av ett förvärv och vi utvärderar och följer flera intressant objekt", skriver Recipharms vd om Nordamerika.


I dagsläget genereras cirka hälften av bolagets omsättning i Sverige och resten kommer från övriga Europa. Hemmakontinenten utgör tillsammans med Nordamerika cirka 75 procent av världsmarknaden, en andel som väntas minska de kommande åren eftersom Kina och Indien växer snabbare och även här verkar Recipharm vara suget på förvärv.


"Framförallt Indien och Kina är intressant att etablera sig i för att kunna ta del av dessa marknaders kraftiga tillväxt. Likaså här är det i första etablering via förvärv som vi prioriterar", skriver Thomas Eldered.


Av prospektet framgår samtidigt att Recipharms tillväxt har varit obefintlig alternativt marginell under de tre senaste åren. År 2010 låg omsättningen på 2 227 miljoner kronor, i fjol uppgick den till 2 125 miljoner kronor.


Efter en rad förvärv under perioden 2007-2010 valde bolagsledningen att fokusera på effektivitet och sålde exempelvis en olönsam verksamhet inom biologiska läkemedel under 2011. Rörelsemarginalen har som ett resultat stigit de senaste åren och den uppgick till nästan nio procent under 2013.


Som meddelats tidigare på onsdagen siktar Recipharm, som 1995 knoppades av från Pharmacia, på att aktien ska börjas handlas på Stockholmsbörsen den 3 april. Noteringen föregås av en nyemission som kan ge bolaget ett kapitaltillskott på uppemot nästan 900 miljoner kronor.


Dessutom kommer grundarna och huvudägarna Lars Backsell och Thomas Eldered, som också är styrelseordförande respektive vd, sälja upp till nästan nio miljoner aktier. Grundarnas ägarandel kommer efter noteringen vara 46 procent av kapitalet och cirka 87 procent av rösterna.


Prisintervallet i erbjudandet ligger på 72-86 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt börsvärde för bolaget om 2 579 - 3 080 miljoner kronor.

[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Recipharm" heading="Läs också:" number="1" open="yes"]


Recipharm till börsen
Läkemedelstillverkaren Recipharm ska till börsen. I en intervju berättar styrelseordföranden Lars Backsell om bolagets expansionsplaner.
Svensk CMO bland topp tio
Kontraktstillverkaren på åttonde plats i rankinglista.[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055