23948sdkhjf

Index Pharmaceuticals i jätteaffär

UPPDATERAD: Tecknar mångmiljonavtal med Almirall för Kappaproct och planerar börsnotering.

Det onoterade forskningsbolaget Index Pharmaceuticals tecknar avtal med läkemedelsjätten Almirall om läkemedelskandidaten Kappaproct. Affären beräknas enligt bolagen vara värd över 100 miljoner euro, motsvarande 890 miljoner svenska kronor.


I samband med undertecknandet av avtalet med Almirall får Index Pharmaceutical en förstagångsbetalning på 50 miljoner kronor och resterande summa betalas ut vid kliniska, regulatoriska och marknadsrelaterade milstolpar. Utöver detta får bolaget rätt till tvåsiffriga royalties på Almiralls försäljning av Kappaproct, en nivå som enligt bolagets vd Jesper Wiklund är av den övre klassen.


- Royalties är i dessa sammanhang väldigt höga. Det är ungefär motsvarande att vi själva marknadsfört Kappaproct, lite "to good to be true", säger han.


Enligt avtalet får Almirall rättigheter för den europeiska marknaden, resten behåller Index Pharmaceuticals - i alla fall än så länge. Anledningen till att Index Pharmaceuticals ville sluta en partnerdeal i Europa är dels svårigheter att marknadsföra och få reimbursement kring Kappaproct i Europa dels svårigheter att driva in pengar från sjukvården i Spanien och Italien, något Almirall är bättre rustade för.


- Almirall har säte i Spanien och har nyligen lanserat ett läkemedel också det inom mage-tarmområdet. Vi har inte den strukturen, säger Jesper Wiklund och fortsätter:


- Att sälja Europarättigheterna är ett strategiskt beslut som vi tagit för länge sedan, liksom att behålla resten av marknadsrättigheterna, säger han.


Kappaproct utvecklas mot svår ulcerös kolit, en kronisk sjukdom som orsakas av inflammation i tjocktarmen, och befinner sig i dag i klinisk utvecklingsfas III. Läkemedelskandidaten baserar på en molekyl med en helt ny verkningsmekanism och har fått orphan drug-designation av EMA som ger vissa regulatoriska fördelar. För närvarande pågår en fas III-studie med totalt 130 patienter och resultat väntas till andra kvartalet 2014.


Utvecklingsprocessen för Kappaproct har kommit längst i Europa och nästa steg är att ta sig an den amerikanska marknaden. Men för att göra det måste bolaget göra en fas III-studie i USA. När en sådan är igång finns också planer på att knyta till sig en partner för den amerikanska marknaden:


- Vi tror att värdet på vårt projekt blir högre ju närmare marknaden vi är.


För att genomföra fas III-studien i USA krävs ytterligare finansiering. För att få finansiella muskler för att göra fler fas III-studier planerar bolaget att börsnoteras till hösten, till oktober-november, under förutsättning att den europeiska fas III-studien visar positiva resultat. Jesper Wiklund berättar att bolaget har sikte på Nasdaq OMX Mid Cap-lista.


- Det har gått väldigt bra för biotech-sektorn det senaste, framför allt för den svenska biotech-sektorn. I och med att många investerare har fått sig en och en annan smäll med misslyckanden i fas III så har vi ett annat läge i och med att vi redan är i fas III, säger han.


Index Pharmaceuticals är i dag ett privatägt bolag som utvecklar behandlingar för immunologiska sjukdomar. Bolagets projekt baseras på forskning från Karolinska institutet.


[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="IndexPharmaceuticals" heading="Index Pharmaceuticals" number="1" open="yes"]

Säte: Karolinska institutet campus Solna.

Antal anställda (dec 2012): 11 stycken


Vd: Jesper Wiklund


Ordförande: Wenche Rolfsen


Investerare: Industrifonden, SEB Venture Capital, Neomed Management.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]

Läs också:

Index Pharmaceuticals tar in 134 miljoner
Det onoterade forskningsbolaget tar in nytt kapital och en ny ägare.

Internet vägen för nischade studier
Allt fler patienter håller sig uppdaterade och söker information om sin sjukdom på egen hand. För de forskande bolag som vill testa läkemedel inom nischindikationer kan därför internet bli guldgruva.

Svenska hoppen nära mål
Just nu befinner sig flera svenskutvecklade läkemedelsprojekt i slutskedet av sin utvecklingsprocess och de kommande studieresultaten kan innebära vinst eller förlust för de forskande bolagen. Här är substanserna som kan vända ut och in på läkemedelssektorn i Sverige framöver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063