23948sdkhjf

Vården missar nya ingenjörer

Civilingenjörsutbildningen för medicintekniker på KTH startades 2008 ivrigt påhejad av vården. Nu verkar intresset dock ha svalnat och studenterna försvinner till industrin.
I vår går den andra kullen civilingenjörer med medicinteknisk inriktning ut från KTH. För de första 15 som tog examen förra året har det inte varit svårt att få jobb – industrin och konsultbranschen har snabbt plockat upp dem. Men från sjukvården har intresset varit svalare. Detta trots att den offentliga sektorn, tillsammans med medtech-industrin, uttryckt behov av mer avancerade medicintekniker. Något som enligt Mats Nilsson, programansvarig för medtech-utbildningen på KTH, var en bidragande orsak till att den startade för sex år sedan.

- Man verkar inte ha förstått vilken kapacitet det finns och nu tappar man dessa studenter, säger han.

Förutom att sjukvården inte möter upp den uttryckliga önskan man hade när utbildningen startade ser Mats Nilsson problem i att man stannar kvar i gamla sätt att organisera verksamheten.

- Framtidens vård är mer tekniktung och avancerad och behovet av teknikkompetens ökar i och med att hemdiagnostik blir allt vanligare. Medicinteknikerna behöver kunna mer än att serva den utrustning som finns.

Men Lars Carlsson, verksamhetschef för medicinteknik på Karolinska universitetssjukhuset, håller inte med om att man varit dålig på att anställa civilingenjörer.

- Vi har en äldre generation medicintekniker som inte är civilingenjörer men när de slutar ersätter vi dem med civilingenjörer.

Dock har ingen av de nya medtech-ingenjörerna från KTH anställts, men väl civilingenjörer från Lund och Chalmers.

- Vi har inte tid att jaga ingenjörer från vissa lärosäten men alla är välkomna att söka anställning via våra annonser.

Lars Carlsson säger att det bästa vore om universitetsledningen från KTH tryckte på hos landstingspolitikerna så att sjukhuset fick ett uppdrag att ge de nya ingenjörerna praktikplats.

- Annars är de varmt välkomna till oss och redan nu mycket betydelsefulla i verksamheten, säger Lars Carlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08