23948sdkhjf

Diamyd öppnar stamcellsbank

Forskningsbolaget fortsätter jakten på bot mot diabetes typ 1. “Risken begränsad” kommenterar bolaget den nya satsningen.

Diamyd Medical ska investera 11,5 miljoner kronor för att upprätta en kommersiell navelsträngsblodbank i Sverige. Banken är avsedd för privat familjesparande av navelsträngsblod och andra vävnader med stamceller. Stamceller från navelsträngar ska göras tillgängliga för forskningsändamål i syfte att främja stamcellsområdet och regenerativ medicin, inklusive forskning inom typ 1-diabetes.


Stamceller från navelsträngsblod och andra vävnader utgör i dag ämne för omfattande forskning för potentiell framtida användning på olika sätt i ett brett spann av sjukdomar. Privat familjesparande av stamceller har varit möjligt i USA i över 20 år och finns i de flesta europeiska länder. Men ännu erbjuds ingen sådan tjänst i Sverige.

"Ur ett finansiellt perspektiv är risken begränsad om man ser till de många exempel på etablerade privata navelsträngsblodbanker som finns i andra länder", skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Det nya bolaget kommer att kapitaliseras med totalt 14 miljoner kronor. Diamyd erhåller preferensaktier motsvarande 46 procent av det nya bolaget och kommer även att ha representanter i styrelsen.


En av grundarna, Hans-Peter Ekre, med tidigare erfarenhet som forskningschef och entreprenör från Kabi Pharmacia, Astra och Karolinska Development ska leda det nya bolaget.

Diamyd Medical har som mål att finna ett botemedel mot typ 1-diabetes, som är ett exempel på en sjukdom där autologt navelsträngsblod och stamceller utvärderas för kliniskt bruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078