23948sdkhjf

Miljardfusion i pharma-sektorn

Ett bolag som tidigare ska ha varit intresserade av svenska Meda gör nu ett miljardköp i sektorn.
Det indiska läkemedelsbolaget Sun, som rapporterades vara intresserat av Meda för knapp ett år sedan, har under måndagen lagt bud på den mindre indiska läkemedelskollegan Ranbaxy. Det framgår av ett pressmeddelande. Affären betalas till fullo med aktier där varje aktie i Ranbaxy ger 0,8 aktier i Sun.

Betalningsvillkoren innebär en premie på runt 18 procent i relation till vad Ranbaxy-aktien volymviktat handlats till de senaste 30 dagarna och cirka 24 procent jämfört de senaste 60 dagarnas handel.

Den totala affären har ett så kallat equity value om 3,2 miljarder dollar, motsvarande 20,9 miljarder svenska kronor. Dessutom tas ett lån om 0,8 miljarder dollar vilket gör att affären omfattar totalt fyra miljarder dollar. Det japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sanko, som äger nästan två tredjedelar av Ranbaxy, får runt nio procents ägande i det sammanslagna bolaget.

Vidare uppges det nya bolaget bli världens femte största specialistläkemedelsbolag med en omsättning om 4,2 miljarder dollar under förra året.

Under måndagsmorgonen faller Ranbaxys aktie på Bombay-börsen medan Suns stiger som en reaktion på förvärvet. Daiichis aktie klättrar i sin tur på Tokyo-börsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063