23948sdkhjf

Göteborg Bio återuppstår i ny form

I somras gick kommunikationsplattformen Göteborg Bio i graven efter åtta års verksamhet. Nu vill de offentliga aktörerna i Västra Götaland bilda en ny gemensam plattform.
Nedläggningen av Göteborg Bio har inte kommunicerats i några officiella kanaler men enligt Eva-Lena Albihn, vice vd på Business Region Göteborg, BRG, har information gått ut till företagen som deltog i projektet.

- Iris Öhrn som är investeringsansvarig inom life science här på BRG har fått ansvaret att hålla kontakt med företagen och träffa dem kontinuerligt. Den företagsinformation som tidigare låg på Göteborg Bios hemsida har tillfälligt flyttats till Sahlgrenska Science Park, SCP:s och BRG:s respektive hemsidor.

Satsningen på Göteborg Bio var ett regionalt samarbetsprojekt som finansierades dels av Vinnova, dels med medel från aktörer som Västra Götalandregionen, Chalmers, Göteborgs universitet och BRG. Från näringslivet var de tre jättarna Astrazeneca, Nobel Biocare och Mölnlycke Healthcare som medfinansiärer.

Att Vinnova ströp sin finansiering två år tidigare än den tioårsgräns som finns för Vinnväxprojekt ser inte Eva-Lena Albihn som kritik mot projektet.

- Nej, vi är nöjda med satsningen men nu går vi in i nästa fas. Det blev ett lite olyckligt glapp mellan Göteborg Bio och den nya plattformen, men det är inte alltid så lätt att komma till skott när flera aktörer ska samverka.

Enligt Eva-Lena Albihn är huvudanledningen till att projektet lades ner att det de senaste åren vuxit upp en rad andra kommunikationsplattformar och verksamheter.

- Vi ställde oss frågan om det verkligen behövdes så många parallella satsningar, och har nu efter moget övervägande bestämt oss för att vi ska ha en ny, legal plattform att samverka i från.

Hur den nya plattformen ska se ut ligger nu på SCP:s styrelse att besluta om. Frågan finns med på dagordningen för styrelsens nästa möte. Målet är att det senare under våren ska finnas en färdig plan för hur plattformen ska utformas.

- En tanke som vi har är att växla upp Sahlgrenska Science Park som har funnit i många år, de har i dag en projektarena i form av en inkubator och de har även lokaler som vänder sig till life science-sektorn.

De aktörer som är med på tåget inledningsvis är de offentliga aktörerna från Göteborg Bio-projektet som också finansierar och driver Sahlgrenska Science Park i dag.

- Vi planerar att bjuda in näringslivet också. men det blir först senare under 2014. Det viktiga nu är att vi utvecklar Sahlgrenska Science Park, säger Eva-Lena Albihn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047