23948sdkhjf

Åldrandet hett bland biotech-entreprenörer

Googles nystartade biotech-bolag Calico satsar på åldersrelaterade sjukdomar. Nu ger sig även sekvenseringsgurun Craig Venter in i jakten på åldrandets gåta.
Den amerikanska forskaren och biotech-entreprenören Craig Venter är mest känd för att ha sekvenserat det mänskliga genomet. Nu riktar han sin uppmärksamhet mot åldrandet och åldersrelaterade sjukdomar. Tillsammans med bland annat stamcellspionjären Robert Hariri har han bildat bolaget Human Longevity, rapporterar nyhetsbyrån Thomas Reuters. Målet är att med hjälp av genomik och stamcellsterapi ta fram metoder och behandlingar för att hålla de negativa effekterna av åldrandet stången.

[tboot_well class="pull-right" width="50%"]

Finansieras med privata medel

Human Longevity har hittills tagit in cirka 450 miljoner kronor. Bland finansiärerna finns sekvenseringsbolaget Illumina och det malaysiska multinationella bolaget Genting.

[/tboot_well]

- Vi hoppas kunna göra många nya upptäckter vad gäller förebyggande åtgärder och tror att detta kommer att minska läkemedelskostnaderna avsevärt, kommenterade Craig Venter under en telefonkonferens där han tillkännagav sin nya satsning, enligt Thomas Reuters.

Human Longevity är baserat i San Diego på den amerikanska västkusten och planen är att kartlägga 40 000 mänskliga gener. De ska sedan användas för att bygga världens största databas med information om mänsklig genvariation och innehålla gensekvenser från både unga och gamla, friska och sjuka.

Bolaget ska också samla in genetisk information från bakterier, virus och svampar som lever i och på människor, liksom data om metabolomet, det vill säga metaboliter, kemikalier och fetter i kroppen. Syftet är bland annat att utveckla bättre probiotika och öka förståelsen för metabolismens roll för hälsan.

Bolagets första mål är dock åldersrelaterad cancer, diabetes, hjärt- och leversjukdomar samt demens.

- Cancer är ett av de områden där det händer mest nu vad gäller genbaserade behandlingar och är den första av många sjukdomar som vi kommer att sekvensera i år, sade Craig Venter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094