23948sdkhjf

Sweden Bio skär ner

Branschorganisationen genomför en omorganisation för att hålla i kostnaderna. Den nya organisationen kommer nu att bli mer virtuell och fokusera på medlemsnytta.

Sweden Bio, branschorganisationen för svenska life science-företag, har nyligen genomfört en omorganisation som innebär att kansliets personalstyrka minskats från sex personer till fyra. Anledningen är att organisationen vill arbeta mer resurseffektivt och frigöra kapital till att göra enskilda satsningar.


- Vi jobbar för våra medlemmar och har sedan en tid försökt minska våra fasta kostnader för att framöver kunna styra kostnaderna dit de behövs “from time to time”. Med den nya organisationen är medlemsnyttan mer i fokus och vi kommer att bli mer effektiva, säger Jonas Ekstrand, vd på branschorganisationen.

Sweden Bio har sedan en tid sett över resursanvändningen i organisationen som främst finansieras av medlemsavgifter. Förutom medlemsavgifter får Sweden Bio emellanåt offentligt stöd till specifika projekt, som den årliga pipeline-rapporten, och söker parallellt också anslag till andra projekt. Enligt Jonas Ekstrand kommer inte medlemsföretagen märka några direkta skillnader av omorganisationen. För att täcka upp personalminskningen kommer kansliet istället arbeta mer med representanterna i de olika arbetsgrupper som är anslutna till organisationen, som i dag uppgår till omkring 50-70 personer verksamma i medlemsföretagen.

- Arbetsgrupperna är en fantastisk resurs som vi kommer att jobba mer med framöver. Organisationen kommer att bli mer virtuell där kansliet spelar en sammanlänkande roll, förklarar Jonas Ekstrand.

Branschorganisationen meddelar att de framöver kommer att satsa på att bli en tydligare röst i debatten samt ta fram underlag som kan vara till stöd för medlemsföretagen och underlätta för myndigheter och politiker att förstå bolagens förutsättningar. I linje med detta rekryterades nyligen Ingrid Heath , tidigare chefredaktör på Life Science Sweden och dessförinnan chefredaktör på Läkemedelsvärlden, till posten som policychef och vice vd.

- Ingrid Heath har erfarenheter från att bevaka, analysera och driva opinion som är väldigt värdefullt för oss i den nya organisationen, säger Jonas Ekstrand.

Sweden Bios nya organisation består nu av Jonas Ekstrand, vd med ansvar för kvalitet, leverans och representation av branschen utåt, Ingrid Heath, policychef och vice vd med ansvar för bevakning av politik och samhällsdebatt och formulering av branschens behov samt att representera branschen inåt och utåt, och Sara Gunnerås, analyschef och medlemsansvarig med ansvar för att ta fram relevant material och kunskapsunderlag samt medlemserbjudanden. På kansliet kommer också Tuulikki Lindmark att sitta. Tuulikki Lindmark rekryterades i augusti förra året till Sweden Bios och Vinnovas gemensamma satsning EU Support Office. I dag finansieras EU-supporten till fullo av Vinnova, men Tuulikki Lindmark är formellt anställd på Sweden Bio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046