23948sdkhjf

Höjdare till Anamar

Forskningsbolaget rekryterar läkemedelstoppar till styrelsen.
Forskningsbolaget Anamar har legat lågt sedan investmentbolaget Allenex knoppade av bolaget under 2013. Anamar, som forskar på nya behandlingar av kroniska ledsjukdomar, passade inte längre in i Allenex portfölj efter att investmentbolaget bytt strategi under 2013.

Nu lägger Göteborgsbaserade Anamar dock in en högre växel och tar in två branschproffs i styrelsen. Anders Ekblom, fram till nyligen Sverige-vd på Astrazeneca, och Peter Jackson, professor på Stanford University och tidigare chef på Genentech, kliver ombord i bolagsstyrelsen. Orsaken är att bolaget nu börjar bli aktuellt för partneravtal och då är det bra att utöka med kompetens på området, menar bolagets vd Owe Gårlin.


- Anders Ekblom är ju otroligt erfaren och har jobbat mycket med inlicensiering på Astrazeneca vilket är hjälpsamt för oss. Peter Jackson lika så som haft en liknande roll på Genentech, säger han.

Ana mar utvecklar läkemedelskandidaten AMAP102, som baserar på en perifer serotoninreceptor-antagonist, och driver nu en klinisk fas II-studie inom smärta vid osteoartrit. Substansen har i tidigare prekliniska studier visat sig verksam på inflammation och fibrosutveckling, något som enligt bolaget talar för att substansen skulle kunna användas även inom andra indikationer som reumatiska och inflammatoriska sjukdomar samt akut smärta. Men det är smärtstudien som bolaget fokuserar på nu. Totalt ska 120 patienter rekryteras till studien som genomförs vid flera olika forskningscenter i Polen, Tyskland och Sverige. Hittills har 41 patienter rekryterats och planen är att ha rekryterat samtliga patienter någongång under sommaren. Därefter räknar bolaget med att presentera resultat under tredje kvartalet i år.

- Det är ju en relativt kort studie, då det handlar om smärta. När patienterna väl är inne dröjer det inte länge innan vi kan visa resultat, säger Owe Gårlin.

Bolaget är onoterat och ägs numer till fullo av huvudägaren Koncentra Holding och har drivit utvecklingen fram till och snart igenom klinisk utvecklingsfas II. Men därefter hoppas bolaget kunna knyta till sig en partner för att därefter gå in i fas III och i partnerprocessen kommer de nya styrelsemedlemmarna komma väl till pass.

- Tajmingen är klockren, säger Owe Gårlin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109