23948sdkhjf

Ny plattform för akademin

Nu är forskarlaget till Scilifelabs Drug discovery and development-plattform i Stockholm och Uppsala färdigrekryterat. Målet är att ta in cirka sex akademiska läkemedelsprojekt om året.
Scilifelabs Drug Discovery and Development-plattform i Stockholm och Uppsala har det senaste halvåret utökats med ungefär tjugo nya medarbetare, alla med erfarenhet från läkemedelsindustrin.

- Nu är vi totalt 25 stycken och vi är väldigt nöjda med den bredd vi lyckats uppnå. Personerna vi rekryterat kommer från 15 olika organisationer och tillsammans har vi mer än 250 års erfarenhet av läkemedelsutveckling, säger Per Arvidsson, chef på Scilifelab DDD i Stockholm.

Det har tidigare diskuterats om plattformen endast skulle acceptera akademiska projekt eller även vara öppna för företagsprojekt men efter moget övervägande har man tagit beslutet att bara rikta sig mot akademin.

- Vi vill inte konkurrera med befintliga CRO:er utan tror att vi gör mest nytta inom akademin. Landskapet har ritats om så mycket så den här typen av satsningar kommer att behövas för att lyfta svensk forskning.

Enligt Per Arvidsson behöver akademin mer av den här typen av hjälp och menar att man inte ska underskatta den intellektuella input som behövs i början av projektet, redan innan det praktiska plattformsarbetet startat.

- Det är uppenbart att det finns ett stort behov ute bland forskarna. En del kommer inte för att de vill in i plattformen utan vill bara bolla idéer.

Målet med DDD-plattformen är inte bara att jobba med läkemedelsprojekt utan även att utbilda forskarna i läkemedelsutveckling.

- Vi har som mål att ha ungefär 100 möten med olika forskare framöver.

Plattformen kommer bara att vara involverade under projektens prekliniska fas men tanken är att allt arbete ska utföras på ett sätt som gör det möjligt att fortsätta in i klinik.

- Vi vill redan från början se till att dokumentationen håller hela vägen fram.

Innan projekten tas in kommer de att granskas av plattformens styrelse som till stor del består av läkare som bland annat bedömer dess potential. De ska ses fyra gånger per år.

Kostnadsupplägget är detsamma som Scilifelab i övrigt, man betalar bara förbrukningsmaterial, all personal och infrastruktur ingår. Även så tidigt som på idé-stadiet kan forskare få hjälp med sina projekt.

- Vi finns med som en diskussionspartner och hjälper till med författandet av ansökan. Vi har även kontakter med stora aktörer som Astrazeneca och GSK genom deras öppna innovationsplattformar, så även om det inte slutar med att projektet går in i plattformen ska ansökan vara så bra att det finns möjlighet för forskarna att söka sig till andra aktörer som kan vara intresserade.

Per Arvidssons råd till forskare som funderar på att söka sig till DDD-plattformen med sitt projekt är att komma så fort som möjligt.

- Tidig interaktion är bäst, gärna innan man börjar på sin ansökan så att vi kommer in redan på idé-stadiet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062