23948sdkhjf

Getinges USA-konkurrent gör irländskt jätteköp

Amerikanska medicinteknikbolaget Medtronic förvärvar irländskt kirurgiföretag.

Konsolidering inom hälsovårdssektorn fortsätter. Nu senast är det amerikanska medicinteknikbolaget Medtronic, en konkurrent till Getinge, som köper den irländska sektorkollegan Covidien för 93:22 dollar per aktie eller motsvarande totalt cirka 42,9 miljarder dollar. I svenska valuta motsvarar det cirka 285 miljarder kronor. Förvärvet kommer att finansieras med både kontanter och aktier. Det framgår av ett pressmeddelande.


Covidien, som främst tillverkar utrustning som används inom kirurgi, har ett marknadsvärde på drygt 32 miljarder dollar. Det sammanslagna bolagets intäkters bedöms till 27 miljarder dollar årligen. Antalet anställda kommer att uppgå till 87 000 i över 150 länder. Båda bolagens styrelser ställer sig bakom affären.


Medtronic är världens största medicinteknikbolag och värderas till omkring 61 miljarder dollar. Sammanslagningen av bolagen möjliggör för Medtronic att flytta sitt huvudkontor till Irland och därmed sänka skattesatsen samt få tillgång till kapital som hålls utanför hemlandet. I april hade Medtronic cirka 14 miljarder dollar i kontanter, varav den största delen fanns utanför USA, skrev flera medier under helgen. Där uppgavs även att överlappningen mellan bolagens portföljer är liten.


Medicinteknikbolag har under de senaste åren kämpat med minskad försäljning och prispress i spåren av minskade budgetar, samt att USA gjort om sitt sjukvårdssystem. I takt med att marknaden blivit tuffare har affärer inom sektorn tilltagit. Bland annat köpte det amerikanska medicinteknikbolaget Zimmer nyligen den mindre konkurrenten Biomet för 13,4 miljarder dollar


Tidigare i juni uppgavs Medtronic utvärdera ett bud på brittiska Smith & Nephew.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063