23948sdkhjf

Vill utveckla med vården

Efter 26 år på Elekta lämnade Tomas Puusepp den 1 maj över stafettpinnen till Niklas Savander. I en intervju med Life Science Sweden berättar Puusepp om tiden som varit och planerna framåt.
Med 26 år i bolaget och över 30 års erfarenhet från medicinteknikbranschen har Tomas Puusepp sett hur life science-industrin i stort, och medicinteknik-branschen specifikt, har förändrats. På plussidan noterar han att det finns en stark innovationskraft och vilja att nå framgång i den svenska medicinteknikindustrin. Mer negativ är han dock till utvecklingen för den translationella forskningen.

- När jag började i medicinteknikbranschen utvecklades alla produkter i nära samarbete med patienten och sjukvården. Den kopplingen har försvagats i Sverige och det är en viktig del av medtech-bolagens framtid.

Många bolag lämnar Sverige med hänvisning till att företagsklimatet inte är tillräckligt bra här. De stora svenska medicinteknikbolagen som Elekta, Sectra och Getinge är dock kvar. Hur länge kommer de att vara det?

- Vi är väldigt beroende av just den translationella forskningen och att kunna utveckla produkter tillsammans med sjukvården. Historiskt sett har vi också varit väldigt bra på det i Sverige. Alla stora medicintekniska innovationer som dialys, strålkniven, pacemakern och Brånemarks titanimplantat skedde på 70-talet då forskare, tekniker och läkare brann för att arbeta tillsammans för kontinuerliga förbättringar för patienternas bästa. Där har det skett en förändring och den typen av utveckling är mycket svårare att få till nu. I dag finns ingen naturlig koppling mellan sjukvården och industrin för att förbättra och göra vården tillgänglig för så många som möjligt. Det är klart att faktorer som exempelvis bolagsskatt spelar in även för medicinteknikbolagen, men det är inte avgörande. Det allra viktigaste är att ha en nära koppling till patienterna och jag tycker mig se en vilja till förbättring på det området. Självklart är det viktigt att translationsforskningen håller en konkurrensmässig nivå gentemot andra länder. Det gör vi inte i dag, men jag ser som sagt positiva signaler och om utvecklingen fortsätter i samma riktning ser jag ingen anledning till varför medtech-bolagen skulle lämna Sverige.

På vilket sätt skulle samarbetet kunna förbättras?

- Det handlar om hur vi interagerar med sjukvården. Bland annat har man börjat prata mer om behovsupphandling än om produktupphandling, och det är bra. Vi vill hellre vara med och lösa problem än att bara leverera produkter. I länder som Holland och Kanada, som har liknande sjukvårdssystem som vårt, funkar det alldeles utmärkt och jag ser en indikation på att svensk sjukvård är på väg åt rätt håll.

För Elekta är cancervården extra viktig. Vilka utmaningar finns det där?

- Det är att hela tiden utveckla nya produkter och lösningar. När jag började i företaget 1988 strålade vi främst icke maligna tumörer i hjärnan. Sedan dess har tekniken utvecklats och nu kan vi stråla tumörer med hög precision nästan överallt i kroppen. Samtidigt har synen på cancer förändrats radikalt. Tidigare var det förknippat med döden och strålning användes främst som en palliativ behandling för att lindra smärta. I dag är det huvudsakligen en kurativ behandling. Att diagnosticeras med cancer är fortfarande allvarligt men behöver inte innebära en dödsdom. Det betyder också att allt fler har cancer. I dag lever 32 miljoner människor med, eller har blivit botade från cancer. Samtidigt diagnosticeras 12 miljoner nya fall per år och siffran ökar, främst beroende på att vi blir allt äldre.

Så rent krasst är det en ökning som är bra för Elekta?

- För vår bransch innebär det att behovet för våra kliniska lösningar ökar. Elektas primära mål är att utveckla så bra lösningar som möjligt som kan hjälpa så många som möjligt.

Läkemedelsutvecklingen inom bland annat cancer innebär allt mer individ­anpassade lösningar. Går det att applicera även på strålterapi?

- Absolut, strålningen i dag är avsevärt mer individanpassad än för tio år sedan. Men olika personer är olika strålkänsliga, och vi är i lika stort behov av att individanpassa behandlingen som läkemedelsindustrin. På samma sätt som man kan sekvensera en tumör för att se vilket läkemedel som passar bäst kan man sekvensera den för att undersöka cancercellernas förmåga att reagera på strålning. Där jobbar vi dagligen med att förbättra anpassningen, men det finns fortfarande en hel del kvar att göra.

Just nu haglar buden och sammanslagningarna bland pharma-bolagen och för två år sedan köptes det svenska medicinteknikbolaget Gambro av Baxter. Har det funnits något intresse för Elekta under dina år?

- Nej, det är snarare vi som har förvärvat bolag. Ett exempel är Impac som vi förvärvade 2005. Deras it-lösningar är viktiga för att förstå hela cancerförloppet från diagnos och identifikation till behandling och överlevnad. För att vara konkurrenskraftig måste man kunna leverera lösningar som tar hand om hela processen. Därför tittar vi hela tiden på vad vi kan förvärva för att bli en ännu bättre partner och vi har en lista på bolag som är intressanta.

Vilka bolag står på den?

- Det kan jag inte säga, men vi har alltid haft en filosofi att jobba väldigt nära de bolag som är intressanta och har aldrig förvärvat ett bolag som vi inte har haft ett nära samarbete med innan. Det är viktigt för att förstå företagskulturen och bolagets värderingar. Sådant kan man aldrig läsa sig till i en årsrapport.

Men i övrigt verkar medicinteknikbranschen lite mer stabil än läkemedelsbranschen vad gäller sammanslagningar och uppköp. Hur tror du utvecklingen kommer att se ut?

- Jag tror att det kommer att ske ytterligare konsolideringar även inom medtech, men kanske i mindre omfattning. Hela sektorn är under hård press vad gäller regleringar och förordningar och det blir allt svårare för mindre bolag att verka i den miljön.

Efter nio år som vd för Elekta avgick du den 1 maj. Varför?

- Jag bestämde mig redan för två år sedan att jag skulle avgå inom en nära framtid. Bolaget behöver ett annat sorts ledarskap för att fortsätta utvecklas. Jag är en sann entreprenör, men att ta Elekta från att ”bara” vara ett stort bolag till att bli en riktigt stor spelare behövs ytterligare kompetens med erfarenhet av den globala industribranschen i en konkurrensutsatt miljö som inom telekom och it. Min efterträdare Niklas Savander har alla dess egenskaper och är klockren för jobbet.

Han har ingen erfarenhet av medicinteknik, är det ett problem?

- Nej, dels kommer jag att fortsätta som arbetande styrelseledamot och dels är den samlade medtech-kunskapen inom bolaget mycket stor. Tillsammans i ledningsgruppen vi mer än 100 års samlad erfarenhet. Dessutom är Niklas snabb att lära sig.

Vad ska du göra i din nya roll?

- En bit av den är att stötta Niklas och jag kommer att dela med mig av allt jag har lärt mig och av alla mina nätverk. I mitt uppdrag som arbetande styrelseledamot kommer jag tillsammans med Elektas ledning bland annat att jobba med vissa operativa uppdrag inom de områden jag är duktig på, som tillväxt, nya marknader och patientnära forskning. Jag är väldigt engagerad i branschen och målet är att öka medtech-industrins betydelse för svensk ekonomi.

Så du sneglar inte på världen utanför Elekta?

- Än så länge har jag tackat nej till alla externa uppdrag. Jag har fått många erbjudanden om styrelseuppdrag och att sitta i rådgivande kommittéer, men jag har sagt att jag inte tar några operativa roller utanför Elekta innan jag vet hur mycket tid mina uppdrag i företaget tar.

Kommer Elekta att finnas kvar i Sverige om fem år?

- Jag hoppas och tror det, men det hänger på många faktorer. Det är glädjande att se den förbättring inom translationsforskning som är på gång, men det skulle kunna gå snabbare.

Kort om Tomas Puusepp
Ålder: 59 år.

Bor: Saltsjöbaden

Familj: Fru Bibbi och två utflugna barn, Therese och Markus.

Aktuell: Avgick den 1 maj som vd för Elekta efter nio år på posten. Är sedan dess arbetande styrelseledamot i bolaget.

Bakgrund: Tomas Puusepp började arbeta på Elekta 1988 och har sedan dess haft olika positioner inom bolaget. Dessförinnan arbetade han på Forskningsinstitutet för atomfysik, Scanditronix och Ericsson. På Elekta har Tomas Puusepp bland annat varit chef för bolagets neurokirurgi, varit vd för Elektas dotterbolag i Nordamerika och varit global chef för försäljning, marknadsföring och serviceverksamhet. Han tillträdde som vd för bolaget 2005 och hade den positionen till den 1 maj i år. Är nu arbetande styrelseledamot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078