23948sdkhjf

CLS på väg till klinik

Medicinteknikbolaget har fått grönt ljus för studie på cancerpatienter i Frankrike.
Lundabaserade Clinical Laserthermia Systems, CLS, har fått etiskt godkännande för en klinisk studie med sin cancerbehandling Interstitial Laser Thermo Therapy. De kliniska studierna som ska omfatta sammanlagt cirka 100 patienter med solida tumörer och kommer att utföras på tre olika cancerkliniker i Europa. Det aktuella etiska godkännandet gäller i Frankrike. De cancertyper som är aktuella i studierna är malignt melanom, bröstcancer och pancreascancer.

- Intresset för vår behandling är stort i Frankrike och där finns också många betydelsefulla key opinion leaders, därför har vi valt att förlägga en av studierna där, säger Lars-Erik Eriksson, vd på CLS.

Bolaget har tidigare kommunicerat att de planerat att inleda kliniska studier i Helsingborg, men de blev aldrig av. Enligt vd Lars-Erik Eriksson är utsikterna bättre den här gången. När studien startar är dock inte bestämt än.

- Vår ambition är att sätta i gång så fort som möjligt, men vi kan inte säga exakt när det blir, säger han.

Målsättningen är att studieresultaten ska ge kliniska data som ligger till grund för lansering av produkten och behandlingsmetoden.

- Det här etiska godkännandet är en mycket viktig milstolpe för oss, säger Lars-Erik Eriksson.

Behandlingen Interstitial Laser Thermo Therapy bygger på att föra in laserinducerad värme i tumörer och på så vis döda cancerceller. Den har utvecklats av Karl-Göran Tranberg, professor vid Lunds universitet och tidigare överläkare på Lunds universitetssjukhus.

Texten har uppdaterats (reds anmärkning)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093