23948sdkhjf

Entreprenörsbolag tävlar om 500 000

Totalt hoppas 25 bolag på att vinna investerarnas gunst i den nystartade entreprenörstävlingen Serendipity Challenge. Bland bidragen finns alltifrån smarta mobilapplikationer till nya läkemedel.
Drygt 60 bolag har anmält sig tävlingen. De 25 som har kvalificerat sig för finaldagen på Entreprenörsveckan i Båstad den 24 juni har gallrats ut av en expertpanel. Bland kriterierna för att gå vidare tittade panelen extra mycket på om affärsidén är skalbar och om tillväxtmöjligheterna är väl definierade.

- I Sverige är vi duktiga på att generera kunskap och forskningsresultat av yttersta internationell klass. Förutom att konkret bidra till att realisera nya svenska framgångsrika bolag genom tävlingen är vårt mål också att lyfta och synliggöra dessa personer och därigenom inspirera fler till att våga och vilja vara med och bygga nya svenska bolag, säger Kamjar Hajabdolahi, jurymedlem och initiativtagare till entreprenörstävlingen.

Tävlingen arrangeras av inkubatorn Serendipity Innovations och förlaget Mentor Communications. Vinnaren får ett tillväxtpaket i form av expertrådgivning för att utveckla bolaget värt totalt 500 000 kronor.

Ett av de kvalificerade bolagen är Göteborgsbaserade Stayble Therapeutics. Företaget, som formellt sett inte är ett företag ännu utan ett projekt, utvecklar ett nytt läkemedel mot kronisk ryggsmärta. Läkemedlet bygger på en befintlig substans som i dag har många olika applikationsområden, bland annat används det i intravenösa injektioner. Stayble Therapeutics idé är att i stället injicera substansen i kärnan på trasiga ryggdiskar där det gör att kärnan omvandlas från flytande till fast.

- Kronisk ryggsmärta beror många gånger på diskläckage. Kärnan i disken är flytande och kan läcka ut genom sprickor i diskväggen. Detta läckage av bland annat inflammatoriska proteiner irriterar de bakomliggande nerverna och orsakar smärta, säger Andreas Gerward som är projektledare för projektet.

Stayble Therapeutics fick nyligen ett anslag från Vinnova på två miljoner kronor. Det räknar man räcker för att driva projektet i 18 månader. Till hösten är dock planen att söka mer medel hos forskningsstiftelser.

- Under nästa år räknar vi sedan med att ta in riskkapital för att finansiera toxikologiska studier och kostnader, för att under 2016 kunna påbörja de första kliniska prövningarna, säger Andreas Gerward.

Om allt går enligt plan tror Andreas Gerward att man kan ha en produkt på marknaden om sex år.

- Eftersom vår produkt bygger på en väldokumenterad substans räknar vi med att de regulatoriska processerna går relativt snabbt.

Varför är ni med i den här tävlingen?

- Det är roligt att vara med och tävla och se vad andra har för input på projektet. Det är också värdefullt att komma ut och prata om projektet och eftersom vi siktar på att ta in riskkapital nästa år är det bra att börja bygga upp ett intresse för projektet.

De 25 bolagen som tävlar under dagen har tre minuter var på sig att presentera sitt projekt för juryn. Av de 25 kommer sedan åtta projekt att tas ut till en slutgiltig final som avslutar dagen. Där har bolagen sju minuter på sig att tjusa jurymedlemmarna.

Hur kommer ni att förbereda er presentation?

- Vi ska titta på vilka som är med i juryn och vilka kompetenser de har och fokusera på att på ett enkelt sätt förmedla den potential Stayble Therapeutics har både för patienter och framtida investerare.

Förutom Stayble Therapeutics har ytterligare två bolag i tävlingen koppling till life science. De båda andra life science-bolagen som är klara för finaldagen är Vivoline från Lund och probiotikabolaget Concellae från Gantofta. Vivoline har ett patenterat system för att ta hand om lungor efter att de har avlägsnats från donatorn medan Concellae utvecklar produkter baserade på mjölksyrabakterier från honungsbins honung. En förhoppning är att dessa mjölksyrabakterier bland annat ska kunna ersätta antibiotika inom vissa behandlingsområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11