23948sdkhjf

VR utvärderar ny metod

Vetenskapsrådet vill att forskningsanslag fördelas utifrån vetenskaplig kvalitet snarare än antal citeringar.

I samband med att forsknings- och innovationspropositionen lades fram under hösten 2012 flaggade regeringen för att man ville se över hur de statliga anslagen fördelades till den akademiska forskningen. Regeringen ansåg att en kollegial bedömning av ett forskningsprojekts potential och nytta bättre kunde vägas in i stället för att enbart titta på historiska data.


Under våren 2013 fick Vetenskapsrådet uppdraget av regeringen att se över hur de statliga basanslagen fördelas och nu har de kommit mer än halvvägs genom arbetet. Sven Stafström är nytillträdd generaldirektör på Vetenskapsrådet och har engagerat sig i arbetet. Han pekar på att dagens fördelningssystem gör det svårt för forskning inom nya och smala områden.


– I dag fördelas basanslagen baserat på bibliometri och externa bidrag. Problemet är dels att bibliometri är ett ojämlikt sätt att mäta mellan olika forskningsområden och dels att systemet bara mäter forskning som är gjord och inte helt nya forskningsområden, säger han.


Till sin hjälp har Vetenskapsrådet bildat referensgrupper. En med rektorer från högskolor och universitet, en internationell rådgivande grupp och en panel med intressenter utanför forskningen som näringslivsrepresentanter, fackorganisationer och forskningsfinansiärer.


Metoden Vetenskapsrådet föreslår är baserad på peer review och syftar till att åstadkomma bättre kvalitet på forskningen. Modellen ska utvärdera den vetenskapliga kvaliteten, genomslag utanför den akademiska sfären samt grad av kvalitetsutvecklande forskning.


– Vi har tittat på ett system som bättre ska driva forskningen mot kvalitet. Med vårt förslag kan man också titta framåt på forskningsområden som har potential att utvecklas, säger Sven Stafström.


Representanter från Vetenskapsrådet var innan sommaren på besök i fyra universitetsstäder för att ta emot synpunkter från forskarvärlden. Förslaget har generellt fått ett positivt mottagande men med viss skeptisism till att metoden innebär extra arbetsbörda ute på lärosätena.


– Generellt är responsen vi fått att detta är en fråga de ständigt stöter och blöter och att de tycker att vi gjort ett bra jobb utifrån de ramar vi har. Samtidigt är det en viss tveksamhet att det skapar en del extra jobb för dem.


Vetenskapsrådet tilldelades uppdraget i under våren 2013 och deras slutrapport ska presenteras senast den 31 december 2014. Som tidigast kan det nya systemet för fördelning av basanslag iscensättas 2016.



Mer om förslaget

Basanslagen fördelas utifrån tre värderingar: vetenskaplig kvalitet, genomslag utanför akademin och kvalitetsutvecklande faktorer. Kvalifikationerna viktas enligt följande: vetenskaplig kvalitet - 70 procent, genomslag utanför akademin - 15 procent och mått av forskningsutvecklande - 15 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065