23948sdkhjf

Tillverkningsproblem kan vara orsaken

Meda har inte kunnat leverera storsäljaren Elidel i planerad omfattning.
Att Meda sänker sin prognos för den organiska tillväxten var överraskande och justeringen väcker frågor. Det säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt efter läkemedelbolags rapport för det andra kvartalet.

- Jag vill höra mer om anledningen till sänkningen. I rapporten pratar de om tillverkningsproblem för Elidel som haft väldigt bra tillväxt de senaste kvartalen. Nu gick det ned under det här kvartalet, säger analytikern.

Elidel, för behandling av eksem, sålde för 92 miljoner kronor i det andra kvartalet, en nedgång från 101 miljoner motsvarande period i fjol.

Meda skriver att tillverkningsproblem gällande Elidel har uppstått under det andra kvartalet och att det har påverkat leveranskapaciteten, bland annat till kunder i Mellanöstern.

"Vi kan i dagsläget ännu inte med säkerhet ge en prognos för när tillverkningsproblemen är lösta", skriver Medas vd Jörg-Thomas Dierks i rapporten om Elidel som var bolagets sjätte största produkt sett till omsättning under första halvåret 2014.

I rapporten för det andra kvartalet spår Meda att den organiska tillväxten kommer att ligga kring två till tre procent för helåret 2014. Tidigare prognos indikerade fyra procent och det var också i den takt bolaget växte med under årets sex första månader.

- Om problemen för Elidel fortsätter under andra halvåret, vilket jag kan tänka mig att de kommer att göra, så påverkar det naturligtvis försäljningen under helåret, säger analytikern som tror att Elidel utgör en av huvudanledningarna till varför Meda sänker prognosen.

Att Medas försäljning i USA skulle bromsa in - från en tillväxt på 14 procent i det första kvartalet till minus två procent i det andra - var samtidigt inte någon större överraskning, enligt analytikern.

- Det var inte så överraskande att Astepro (ett av Medas allergiläkemedel) skulle få konkurrens från generika. Koncernens försäljning var ändå nästan som förväntat med fyra procents organisk tillväxt, säger han.

Medas resultat för det andra kvartalet nådde dock inte upp till förväntningarna och på ebitda-raden fanns en avvikelse på sex procent i förhållande till analytikernas snittprognos, enligt SME Direkt.

- Svagheten ligger i bruttomarginalen och det vill man få mer information om på resultatpresentationen, säger analytikern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078