23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Socialdemokraterna inför valet

Socialdemokraternas life science-strategi inför valet innehåller bland annat en ny fond för finansiering av tidiga projekt och ökat fokus på kliniska prövningar. I dag inleder Life Science Sweden sin valbevakning där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla svensk life science.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Först ut är Socialdemokraterna, som bland annat vill investera en miljard kronor i en fond för tidiga investeringar och förtydliga landstingens ansvar att delta i kliniska prövningar.

Vad tycker du om partiernas svar? Kommentera gärna under artikeln!

Socialdemokraternas svar:


Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

" I varje forskningsproposition har man höjt anslaget. Det är bra, men inget nytt. Vi vill utveckla forskningen avseende innovation och samverkan och lade därför i budgeten 2014 utöver regeringens budget för forskning 500 miljoner kronor på strategiska samverkansprogram. Den främsta uppgiften ska vara utmaningarna inom life science och klimat."

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

"Vi vill satsa på både och. Vi ser stort behov av att utveckla forskningspolitiken avseende innovation och samverkan och har därför föreslagit 500 miljoner kronor mer årligen till strategiska samverkansprogram."

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

" Vi måste se till att det sker fler kliniska prövningar i Sverige. Annars går vi miste om utländska investeringar, nya kompetenser och behandlingar. Därför vill vi utveckla nya ersättningssystem, som integrerar och premierar forskning, utveckling och utbildning."

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

"Vi vill att det sker fler kliniska prövningar och vill satsa på innovationsvänliga upphandlingar för att introducera nya innovativa läkemedel, tekniker och behandlingsmetoder. Och vi ska försvara universitetssjukhusen, som i dag står för 90 procent av den kliniska forskningen. De ska inte splittras eller privatiseras, utan stärkas och utvecklas som de avancerade forskningsmiljöer de är."

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

"Vi avsatte två miljarder i vår budget för mer och bättre rustad vårdpersonal. Det leder till högre vårdkvalitet och mer tid för forskning och utveckling. Under de senaste tio åren har det skett en halvering av antalet kliniska studier i Sverige. Det gör att Sverige går miste om utländska investeringar, nya kompetenser och behandlingar. Vi vill utveckla nya ersättningssystem, som integrerar och premierar forskning, utveckling och utbildning. Vi vill också utreda lagstiftning som förtydligar sjukvårdens huvudmäns ansvar att delta i kliniska prövningar och bedriva klinisk forskning."

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

"Socialdemokraterna vill också avsätta en miljard i en ny fond för investeringar i tidiga skeden. Samverkan är centralt för att se till att forskning och utveckling blir till kommersiella produkter. En viktig förklaring till att alltför få idéer blir till kommersiella svenska produkter och tjänster är brister i samordningen av offentliga och privata resurser till FoU och riskkapital. Vi vill utveckla samverkansformer som främjar innovation, export och fram- och tillväxten av företag."

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det?

Svar: Dagens statliga riskkapitalsystem är ineffektivt därför att det består av ett flertal aktörer som bitvis överlappar och konkurrerar med varandra. På grund av snäva låsningar till bransch eller geografiskt område används stora delar av kapitalet inte alls. Vi vill strukturera om det statliga riskkapitalet, avsätta en miljard kronor i fria medel för en ny fond för investeringar i tidiga skeden. Vi vill avveckla Fouriertransform och de outnyttjade resurserna där överförs till den nya innovationsfonden.

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

"Vi vill utveckla befintliga innovationscentrum inom life science i Sverige. Dessutom behöver vi göra en kraftfull utbyggnad av det internationella innovationsarbetet och stärka den svenska närvaron i världens mest dynamiska innovationsmiljöer. Regeringen har exempelvis avskaffat generalkonsulatet i San Francisco, något som för oss är svårbegripligt."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079