23948sdkhjf

Lanserar karta över kroppens proteiner

I dag släpper Human Protein Atlas med Mathias Uhlén i spetsen en bildatlas över proteinerna i olika delar av kroppen.

Efter elva års intensiv forskning lanserar det svenska miljardprojektet Human Protein Atlas den första ”fullständiga” versionen av proteinatlasen som visar var våra proteiner uttrycks.

Forskarna har med

hjälp av antikroppar lyckats lokalisera runt 90 procent av människans proteiner i samtliga större organ och vävnader i människan. Informationen finns samlad i en stor bildatlas som finns fritt tillgänglig på projektets hemsida. Att lokalisera proteiner med antikroppar på detta sätt är de ensamma om i världen.

- Nu har vi en övergripande känsla för vilka proteiner som finns i olika vävnader och organ i människokroppen, säger Mathias Uhlén, professor på KTH och initiativtagare till det så kallade HPA-projektet som startades 2003.

Det som förvånat honom mest under resans gång är att nästan hälften av alla 20 000 proteiner finns i alla kroppens celler och fungerar som ett slags basproteiner. Bara ett hundratal är unika för en särskild vävnad, där några kända exempel är insulin i bukspottkörteln, troponin i hjärtat och PSA i prostatan.

Att så många proteiner uttrycks på helt olika platser i kroppen kommer att förvåna läkemedelsbolagen, tror han. Förutom att det är problematiskt ur ett biverkningsperspektiv visar de nya upptäckterna hur komplex människans biologi är.

- Jag tror att vi inte ens om hundra år kommer att förstå oss på den här komplexiteten.

En annan förvånande upptäckt är hur lika proteinuttrycket är hos olika individer oavsett kön eller ålder.

Atlasen innehåller 13 miljoner bilder av vävnadssnitt, där proteinerna lokaliserats med immunhistokemi och immunfluorescens, och blir en resurs för både akademin och industrin. Den kan bli ett värdefullt forskningsverktyg och bidra till utvecklingen av ny terapi och diagnostik.

Antalet användare av databasen har ökat stadigt under projektets gång och är idag uppe i 60 000 besökare per månad från olika delar av världen. Störst är intresset från USA. Det finns ett tydligt intresse från de större läkemedelsbolagen som alla använder sig av proteinatlasen, enligt Mathias Uhlén.

- De kan exempelvis snabbt ta reda på var målproteinet för ett läkemedel eller en läkemedelskandidat är lokaliserat i kroppen.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203