23948sdkhjf

Watson snabbar på kliniska prövningar

IBM:s superdator hjälper Mayo Clinic att rekrytera deltagare till sina studier.

Superdatorn IBM Watson utvecklades av det amerikanska teknikföretaget IBM för att förstå och tolka mänskligt tal och för att kunna besvara frågor genom snabb analys av stora mängder data. En av Watsons mest kända bedrifter var när datorn deltog och vann i frågeprogrammet Jeopardy år 2011.

Nu ska Watsons

artificiella intelligens komma till användning för den amerikanska organisationen Mayo Clinic som ska få hjälp att hitta lämpliga deltagare till sina kliniska prövningar.

Mayo Clinic i Minnesota bedriver kontinuerligt över 8 000 kliniska studier men många slutförs aldrig på grund av otillräckligt deltagande. Det är ett problem som Watson ska lösa med sin möjlighet att på några sekunder skanna igenom miljoner sidor av kliniska data och patientinformation och från detta kunna ge förslag på lämpliga deltagare.

Watsons Big Data-kompetens har sedan tidigare siktats in mot vården. Bland annat testas datorn som ett verktyg för att hjälpa läkare att ställa diagnos och snabbt sätta in rätt behandling samt för att hjälpa medicinbolag att analysera stora mängder data.

Superdatorn vidareutvecklas kontinuerligt och under de senaste åren har flera stora medicinföretag hört av sig till IBM för att få ta del av Watsons tjänster, enligt den amerikanska tidskriften Forbes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078