23948sdkhjf

Negativt för Active Biotech-konkurrenten

Novartis MS-preparat Gilenya når inte målet i fas III.
Novartis preparat Gilenya , fingolimod, visar negativa resultat i en klinisk fas III-studie med 970 patienter som lider av den primär-progressiva formen av den neurodegenerativa sjukdomen multipel skleros, MS. Vid primär-progressiv MS, PPMS, blir sjukdomssymptomen gradvis försämrade, utan skov. I dagsläget finns det inga godkända behandlingar mot PPMS.

Gilenya är i dagsläget godkänt i både EU och USA som behandling av skovvis förlöpande MS, så kallad relapserande remitterande MS, RRMS. Det innebär att Gilenya är en av konkurrenterna till Active Biotechs läkemedelskandidat laquinimod som för tillfället genomgår kliniska fas III-studier på RRMS. I maj fick laquinimod dock sitt andra nej från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté CHMP.

Även Active Biotech planerar att testa sitt preparat mot PPMS. En första klinisk studie för detta ska startas upp under nästa år.

Alla kliniska studier med laquinimod sköts av samarbetspartnern, den israeliska läkemedelsjätten Teva. I sin kvartalsrapport angav Active Biotech att efter att resultat har erhållits från företagets kliniska studier med laquinimod och läkemedelskandidaten tasquinimod så finns det i dagsläget inga planer på att genomföra fler fas III-studier på egen hand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11