23948sdkhjf

Ökad samverkan viktigast

Målstyrd samverkan och ett tydligare uppdrag för sjukvården att arbeta med innovationer är två förslag som tas upp i en ny rapport om svensk life science som presenterades i går.
Flertalet europeiska länder har förbättrat sina innovationsklimat genom en rad åtgärder. Hur ska Sverige kunna konkurrera inom life science framöver? Det diskuterades på ett seminarium anordnat av Lif i går onsdag.

- Generellt har vi ett gott innovationsklimat och Sverige hamnar i topp i internationella jämförelser, men life science-sektorn släpar efter, sade Patric Källman från den europeiska konsultfirman Vasco Advisers.

På uppdrag av Lif har företaget tagit fram rapporten Sveriges globala konkurrenskraft inom life science med en rad förslag till konkreta åtgärder för hur Sverige fortsatt kan vara en attraktiv plats för life science-företag.

Rapporten belyser vad som sker inom den globala läkemedelsbranschen och visar på en rad företagsaffärer, strukturomvandlingar och flytt av arbetstillfällen mellan länder. Många länder satsar på olika åtgärder för att förstärka innovationsklimatet och därmed stimulera till investeringar för att behålla forskning, utveckling och produktion i landet.

Några av de globala trender som ses är att produktion samt forskning och utveckling, FoU, flyttas till lågkostnadsländer och till prioriterade platser såsom Boston och Cambridge, att de flesta länder har satt in åtgärder för att pressa läkemedelskostnaderna och att flertalet europeiska länder har satt in åtgärder för att gynna innovativa företag, t ex genom skattelättnader för intäkter som härrör från ny teknologi.

Sverige, Tyskland och Italien är några av de få västeuropeiska länder som inte erbjuder skatteavdrag för FoU-kostnader.

- Det finns en rad viktiga åtgärder, men den allra viktigaste är nog ökad samverkan mellan industri och sjukvård, sa Patric Källman.

Andra föreslagna åtgärder är ett ersättningssystem för innovativa produkter, tydligare uppdrag för innovation i sjukvården och målstyrd samverkan med life science-branschen samt lättnader för innovationsföretag.

- Den förra regeringen gjorde mycket bra men fokuserade främst på forskning och lade för lite fokus på hela bredden inom life science-ekosystemet, sa Patric Källman.

Presentationen av rapporten följdes av en paneldebatt där Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd i Stockholm samt Anders Blanck, vd LIF, deltog.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062