23948sdkhjf

Immunovia satsar först på USA

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

Med en ny antikroppsbaserad diagnostik ska det Lundabaserade forskningsbolaget Immunovia lägga den amerikanska marknaden för sina fötter. Första steget är lanseringen av ett test för pankreascancer.

För bara ett par månader sedan lämnade diagnostikföretaget Immunovia inkubatortillvaron i Lund life science incubator för att pröva vingarna på egen hand. Hittills verkar de bära och med 43 miljoner i privata investeringar på fickan från en finansieringsrunda i våras är målet att snabbt ta sig in på den amerikanska marknaden med sitt antikroppsbaserade test för pankreascancer.

- Det är en av de cancerdiagnoser med sämst prognos eftersom den upptäcks så sent. Med vårt test kan man med ett enkelt blodprov upptäcka den mycket tidigare, vilket gör det möjligt att behandla tumören och öka överlevnaden dramatiskt, säger Mats Grahn, vd för Immunovia.

Enkelt beskrivet består testet av ett chip med utvalda antikroppar som binder till ett mönster av sjukdomsspecifika proteiner, i det här fallet proteiner som uttrycks i hög grad i pankreascancer. Har man sjukdomen, och därmed det mönstret av proteiner i blodet, fångar testet upp det.

- Men i praktiken kan vi utforma ett test för vilka sjukdomar som helst och i vår pipeline har vi test för SLE, bröst- och prostatacancer, säger Mats Grahn.

Att det blev just pankreastestet man valde att först ta till marknaden är dock ingen slump. Förutom att behovet av tidig diagnostik är stort är det ett område där Immunovia är relativt ensamma på banan. När Barack Obama i slutet av förra året dessutom undertecknade en lag som kräver att de amerikanska samordningsmyndigheterna för cancerforskning satsar på utveckling av tidiga diagnosmetoder för de mest dödliga cancerformerna, framförallt pankreascancer, framstod valet som ännu mer rätt.

- Vi visste att lagen eventuellt var på gång när vi bestämde oss för pankreasområdet, men inte att den skulle gå igenom. Det var en extra bonus.

Immunovias affärsidé bygger på forskning av professor Carl Borrebaeck, som också är bolagets grundare, och hans forskarlag vid Lunds universitet. Än så länge är Immunovia privatägt och ägs till största del av grundarna, men även näringslivs- och branschprofiler som PG Gyllenhammar och Mathias Uhlén har investerat i bolaget.

Pengarna från finansieringsrundan i våras beräknas räcka en bra bit in på 2016 och ska användas till att färdigutveckla och kommersialisera pankreascancertestet. Med start nästa år ska man bland annat genomföra en retrospektiv studie med blodprov från personer med tidigt diagnosticerad pankreascancer för att finjustera och verifiera det nuvarande av testet. Och om allt går enligt planerna kommer det att finnas till försäljning på den amerikanska marknaden om högst två år. Men även om fokus ligger på kommersialisering på andra sidan Atlanten kommer testet att vara tillgängligt här.

- En stor del av utvecklingen har skett i nära samråd med skandinaviska pankreatologer och de saknar i dag helt lösningar för tidig diagnostik. Naturligtvis kommer vi att tillhandahålla testet till dem, säger Mats Grahn.

[tboot_well width="50%"]

Pankreascancer

Är i dag den fjärde största cancern vad gäller dödlighet och i samma nivå som bröstcancer.
Cancern utvecklas utan symtom under lång tid och upptäcks oftast sent. Vid sen upptäckt är femårsöverlevnaden 3-5 procent. Hittas den i ett tidigt skede, 6-12 månader tidigare än i dag, kan femårsöverlevnaden bli upp mot 50 procent.
Immunovias test är främst tänkt att användas i högriskgrupper: personer med en ärftlig benägenhet att få sjukdomen och personer över 50 år som diagnosticeras med diabetes. Den senare gruppen har en åtta gånger förhöjd risk att utveckla pankreascancer, den första gruppen ännu högre.

Källa: Mats Grahn

[/tboot_well]
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tar fram vägledning för att undvika nitrosaminer

Misstänks vara cancerframkallande – har hittats i olika läkemedel.

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Jobb & Karriär
Skyndar på utvecklingen av AI

Kejsarsnitt ger fel flora

Barn som blir förlösta med kejsarsnitt får fler resistenta sjukhusbakterier i normalfloran visar ny studie.

Ny vd på Vibrosense

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Nyhetsbrev

Alvedon återkallas – häftklammer funnen

Läkemedelsverket återkallar tre tillverkningssatser av stolpiller. Detta efter att en häftklammer hittats i medicinen.

Arkiv

Uppåt för life science – Medtech ökar mest

Efter tio års nedgång ökar antalet internationella patentansökningar inom life science. Medtech står för den största ökningen medan bioteknik går nedåt.

1

Missnöjd med budgeten

Diabetes vanligare hos vissa yrkesgrupper

HPV-vaccin till alla pojkar

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Cellavision köper bolag för 268 miljoner

Rapport: Svagare tillväxt för kemiindustrin

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

2

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Ny HR-direktör till Link

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Lättare att identifiera rätt biomarkör

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.157