23948sdkhjf

Vivoline får patent i Kina

Nu förbereder vi kliniska studier, berättar vd Peter Sebelius när medicinteknikbolaget får första patentet godkänt utanför Sverige, för sin hjärtperfusionsteknik.
I går tisdag meddelade medicinteknikbolaget att kinesiska myndigheter bestämt sig för att godkänna Vivoline Medicals patentansökan för perfusion av hjärtan inför en transplantation. Patentet gäller metod, apparat och vätska relaterat till hjärttransplantationer och syftet är att förlänga organets liv utanför kroppen.

Ansökan om patentet lämnades in den 22 september 2010 och godkännandet är företagets första utanför Sverige. Vivoline har även ett flertal andra ansökningar, tillhörande nio patentfamiljer, ute i olika länder. Att det första godkännandet kommer från Kina beror enbart på hur snabbt landet granskade ansökan, menar Vivolines vd Peter Sebelius.

- Vi har ansökningar ute i de länder som vi har identifierat som viktigast för oss i framtiden. För att genomföra transplantationer krävs utbildad personal och tillgång till bra utrustning och vi har bland annat ansökningar som granskas i Europa, USA, Kanada och Australien. Ett land som får vänta trots sin höga utveckling är Japan, där transplantationer är ovanliga av religiösa skäl, säger Peter Sebelius.

I Kina kan tillgången till teknik och välutbildad personal variera stort från sjukhus till sjukhus och frågan är hur viktig den kinesiska marknaden kan bli för företaget.

- Det är väldigt svårt att svara på så det får vi se. Vi hade dock inte ansökt om patent där om vi inte trodde att marknaden har potential att bli stor för oss inom de närmaste tio till 20 åren, säger Peter Sebelius.

Vivoline har i dagsläget en färdig produkt för perfusion av lungor men det patent som godkändes i Kina gällde hjärttransplantationer. Det är en teknik som fortfarande är under utveckling och nu pågår processen för att förbereda kliniska studier.

- Om allt går som det ska kan vi nog ha resultaten på plats inom ett par år, säger Peter Sebelius.

De kliniska studierna ska inte skötas av Vivoline utan kommer att hanteras av företagets grundare Stig Steen, professor vid Lunds universitet.

I december meddelade skiljenämnden att Stig Steen och Igelösa Life Science vunnit i en tvist mot medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion. Xvivo inledde skiljeförfarandet genom att hävda att vissa av de patent som Igelösa och Stig Steen forskat fram på uppdrag till Vivoline, och som nu ägs av Vivoline, har brutit mot ett avtal som parterna hade och inkräktade på Xvivos licensrättigheter till olika patent.

Peter Sebelius hoppas att skiljenämndens beslut kan vara positivt för Vivoline i företagets pågående licenstvist med Xvivo, som stämde Vivoline den 11 oktober år 2013. Tvisten pågår för närvarande inför Lunds tingsrätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078