23948sdkhjf

Hepatit C-läkemedel ökar kostnaderna

Förskrivningen av dyra hepatit C-läkemedel ökar och antibiotikaanvändningen går ner, visar ny statistik från socialstyrelsen.

Ny läkemedelsstatistik från socialstyrelsen visar att kostnaderna för receptbelagda läkemedel ökade rejält år 2014. Då landade prislappen på 26,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med en miljard jämfört med år 2013. Det är den högsta siffran sedan år 2006.

En viktig anledning

lyfts fram som den ökade förskrivningen av de nya läkemedel mot hepatit C som nått marknaden under det senaste året. Exempel på dessa är svenska Medivirs Olysio (simeprevir) och amerikanska Gileads Harvoni (ledipasvir och sofosbuvir).

De nya läkemedlen är effektiva och har inneburit ett genombrott i behandlingen av patienter med virussjukdomen – men de är dyra. Konkurrensen kommer dock sannolikt att öka, då fler läkemedel är under utveckling och väntar på godkännande.

Tidigare i mars meddelade Staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att de nått en ny överenskommelse om hur de statliga läkemedelsbidragen ska hanteras år 2015. I den regleras bland annat ersättningar för behandlingar mot hepatit C.

Andra faktorer förutom hepatit C som bidrar till de ökade läkemedelskostnaderna är nya blodförtunnande läkemedel samt behandlingar mot ADHD.

- Däremot ser vi en minskad användning av antibiotika, vilket är positivt och ligger i linje med arbetet mot antibiotikaresistens, säger Bengt Danielsson, medicinsk sakkunnig vid socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Läkemedel med paracetamol , mot feber och smärta, hämtades ut mest under år 2014. Andra storsäljare var omeprazol, fenoxymetylpenicillin och acetylsalicylsyra. Tendensen att hämta ut sådana läkemedel påverkades av faktorer som kön och utbildning.

- Smärtlindrande preparat, läkemedel mot magsår och halsbränna samt vissa typer av lugnande medel används oftare av personer med grundskoleutbildning än personer med högre utbildning, och även i högre utsträckning av kvinnor, säger Henny Rydberg, utredare vid Socialstyrelsen.

När det gällde receptfria läkemedel var storsäljarna fluorsköljning, smärtstillande läkemedel samt avsvällande nässpray. Dessutom visade det sig att efterfrågan på vitaminpreparat och nikotinläkemedel för rökavvänjning är stor på apoteken.

Den totala kostnaden för läkemedel i Sverige uppgick under 2014 till nära 37 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078