23948sdkhjf

”De offentliga investeringarna bör fördubblas”

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Det skriver Forska Sverige i en nulägesanalys av svensk medicinsk FoU.

Under måndagen publicerade stiftelsen Forska Sverige en rapport om satsningarna på medicinsk forskning och utveckling, FoU, i Sverige jämfört med andra länder. Rapporten kom ut i samband med Innovationsrådets andra möte, där fokus lades på life science och digitalisering.

- Sverige har fortfarande stor potential, bland annat tack vare ledande forskargrupper och kvalitetsregister. Vi hoppas att lägesrapporten bidrar till en enad syn av behovet av politiska krafttag för att vända de negativa trenderna för life science i Sverige, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för stiftelsen Forska Sverige, i ett pressmeddelande.

I rapporten framkommer det bland annat att Sveriges satsningar på FoU har en negativ tillväxttakt. Mellan åren 2001-2013 minskade investeringarna i FoU som en andel av BNP från 4,13 till 3,42 procent.

När det gäller den genomsnittliga tillväxttakten för FoU ligger Sverige sjua från slutet, med en svagt negativ tillväxt, i en jämförelse mellan 33 länder. I topp ligger Estland med en positiv tillväxt på ca 15 procent och längst ner ligger Rumänien på -5 procent. En orsak som lyfts fram till detta är företagens neddragningar när det gäller sin FoU-verksamhet i Sverige. Företagens satsningar på FoU sjönk mellan år 2001 och 2012 från 3,2 till 2,3 procent. Det kan jämföras med Danmark, där satsningarna ökade från 1,6 till 2 procent under perioden.

Efter år 2007 har de statliga anslagen till medicinsk FoU ökat. De ligger nu på 0,2 procent av BNP. Det kan jämföras med de elva procent som tilldelas vården.

- Det betyder att för varje skattekrona som läggs på vård, läggs två öre på att kunna ge bättre prevention och behandlingar i framtiden. Det räcker inte. En Sifo-mätning visar att 76 procent av befolkningen tycker att det är för lite. De offentliga investeringarna i medicinsk forskning och dess tillämpning bör på sikt fördubblas och motsvara fyra öre per vårdkrona, skriver Anna Nilsson Vindefjärd och Forska Sveriges ordförande Carl Johan Sundberg i rapporten.

På 20 år föll Sverige från plats fyra till åtta i en rankning av de länder som har flest citerade publikationer inom biomedicinsk forskning. Under tiden har USA knyckt förstaplatsen från Schweiz. Även när det gäller flest citerade publikationer inom klinisk forskning så halkar vi efter och Sverige har fallit från plats tre till sex på 20 års tid.

Antalet life science-företag i Sverige har minskat sedan 2008 och ligger nu på strax under 800. Antalet anställda inom forskande läkemedelsbolag har minskat med så mycket som 45 procent under de senaste nio åren.

Något som däremot har ökat är satsningarna på nationella kvalitetsregister, som tilldelas 320 miljoner kronor per år under de kommande åren.

Sverige hamnar näst sist bland 14 länder när det gäller användningen av nya medicinska behandlingar i vården, med hänvisning till en undersökning som utförts av Brittiska socialdepartementet. I topp ligger USA, följt av Spanien och Frankrike. Danmark och Norge ligger på plats fyra respektive tio. Sämre än oss var bara Nya Zeeland.

Den 6 maj anordnade Forska Sverige ett möte vid Aula Medica, Karolinska Institutet. Där presenterades 14 förslag, i rapporten Agenda för hälsa och välstånd , som stiftelsen tagit fram tillsammans med 25 aktörer från olika delar av branschen. Syftet är att stärka svensk life science och alla förslag kommer med sin egen handlingsplan.

Under mötet delades förslagen ut till bland andra Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Både Helene Hellmark-Knutsson och Mikael Damberg sitter i Innovationsrådet, vars tredje möte äger rum efter sommaren, den 31 augusti.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Nyhetsbrev

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Arkiv

Exporterar sin affärsutveckling till Ryssland

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

Internationell forskning i Umeå mot dödliga virus

Läkemedel mot överaktiv blåsa kopplas till åderförkalkning

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Ihop ska de förbättra följsamheten hos patienten

Sandoz och Pilloxa samarbetar för att förbättra följsamheten till medicinering hos transplanterade patienter med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

Här satsar sjukvård, akademi och industrin på precisionsmedicin

Dödsfall på byggarbetsplats vid Karolinska

Förundersökning inledd i Solna efter dödsolycka vid bygget av en y fastighet för life science.

Hon tar plats på höjdarlista

Varje år samlar den ledande vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News tio namn på de mest lovande ledarna inom affärsvärlden och akademin under 40 år.

De är bästa arbetsgivaren

Ny diagnosmetod ger mer individuell behandling vid SLE

Undersöker fibrers effekt mot diabetes

Örebroforskare: Akne kan signalera ökad risk för prostatacancer

Breddat skydd för håravfallskandidat

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

1

Gunther organiserar patienter

Här vill flest jobba

Värvad från restaurangbranschen

Eurocine vaccines ordförande lämnar

Lovande behandling mot fentanylmissbruk

Köper upp AI-teknik för embryon

EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Han tar över på Karo

Nya data från Alligator

USA-patent till Biovica

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.123