23948sdkhjf

47 får gå från Active Biotech

Varslar och flyttar allt fokus till laquinimod.
Lundabaserade Active Biotech varslar 47 av sina medarbetare. Det innebär en ordentlig nedskärning på biotechbolaget som i dagsläget har 56 anställda, varav huvuddelen arbetar inom forskning och utveckling.

Nedskärningarna är en följd av negativa resultat från den kliniska fas III-studien 10TASQ10, som genomfördes tillsammans med franska Ipsen. Där testades läkemedelskandidaten tasquinimod som behandling för patienter med metastaserad prostatacancer.

Resultaten, som presenterades i april, visade att behandlingen inte förlängde totalöverlevnaden hos patienterna. Det ledde till beslutet att lägga ner utvecklingen av tasquinimod mot prostatacancer. Istället skulle bolaget fokusera på utvecklingen av läkemedelskandidaten laquinimod samt på det prekliniska projektet ISI.

I dag meddelar Active Biotech dock att även ISI-projektet läggs ner. Det innebär att hela bolagets fokus nu kommer att ligga på laquinimod, där utvecklingen flyter på enligt plan.

Laquinimod är en CNS-aktiv, immunmodulerande substans som utvecklas som oral behandling mot bland annat relapserande multipel skleros, MS. Behandlingen testas nu i den kliniska fas III-studien Concerto, som drivs och finansieras helt av samarbetspartnern, den israeliska läkemedelsjätten Teva. Resultaten från studien väntas under år 2016. Teva har även pågående studier med laquinimod mot progressiv MS och Huntingtons sjukdom.

Neddragningarna i verksamheten beräknas spara Active Biotech ungefär 50 miljoner kronor per år från och med 2016.

Läs mer om Active Biotech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063