23948sdkhjf

Behandlar alzheimer som infektion

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I en pågående klinisk fas I/II-studie hoppas forskningsbolaget Apodemus på att kunna bevisa att den neurodegenerativa sjukdomen alzheimer orsakas av ett virus – och därmed kan botas genom en behandling av infektionen.

Forskningsbolaget Apodemus verksamhet grundar sig på teorin att en specifik virusgrupp tillhörande familjen picornavirus ligger bakom flera kroniska sjukdomar hos människa, bland annat demenssjukdomen alzheimer. Hypotesen grundar sig bland annat på studier av hjärnan hos döda patienter, där företaget har visat att viruset finns.

- Det finns även rapporterade fall där patienter har erhållit en antiviral behandling, där resultaten var intressanta nog att bygga vidare på, säger Bo Niklasson, vd på Apodemus.

- Vi tror att viruset orsakar en kronisk infektion i nervcellerna, som leder till att de blir sjuka och börjar överuttrycka proteiner, som beta-amyloid. Om vi har rätt så är amyloidplacken som finns i alzheimerhjärnor ett symptom på infektionen och inte orsaken till sjukdomen.

Tillsammans med kontraktsforskningsbolaget Pharma Consulting Group, PCG, genomför Apodemus för tillfället en klinisk fas I/II-studie vid Karolinska Universitetssjukhuset. Där testas en nio månader lång antiviral behandling med läkemedelssubstanserna ribavirin och pleconaril på 60 patienter i ett tidigt stadium av alzheimer.

- I augusti är den sista patienten färdigbehandlad och efter det kommer vi att analysera resultaten, säger Bo Niklasson.

Om Apodemus hypotes är rätt menar han att sjukdomsförloppet borde stoppas upp.

- De nervceller som har börjat insjukna borde bli bättre igen men vår antivirala behandling kan inte återställa de nervceller som har hunnit dö.

Ger fas I/II-studien positiva resultat så väntar en klinisk fas III-studie. Bo Niklasson tror även att ett positivt resultat skulle få fler aktörer att snabbt påbörja utvecklingen av nya behandlingar riktade mot viruset.

- I det första steget kommer man att försöka utveckla antiviraler för att behandla infektionen. Nästa steg blir sannolikt att ta fram ett vaccin mot infektionen. En fördel med picornavirus är att vi redan har bra kunskap när det gäller vacciner mot den virusfamiljen, där polio och hepatit A är två medlemmar.

Förutom alzheimer tror Apodemus att virusgruppen kan orsaka ytterligare en lång rad sjukdomar, som diabetes typ 1 och 2, neurodegenerativa sjukdomar som ALS samt graviditetssjukdomar som intrauterin fosterdöd, missbildningar och plötslig spädbarnsdöd.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Positiva data för Cantargia

150-åring skrivs om vid högt tryck

Periodiska systemet firar i år 150 år. Under detta jubileumsår presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning.

“Register och journalsystem borde vara samma sak”

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

Svensk hälsohub öppnar i Kina

Nyhetsbrev

2

Nytt avtal för Alligator

Arkiv

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Ny studie: Kolesterolläkemedel kan förebygga levercancer

Godkänt för Sprint

Nya fynd kring diabetes

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Ny topp till Apotekarsocieteten

Efter Senzagen: Här är Anki Malmborg Hagers nya vd-jobb

Ska leda e-hälsobolag för smärthantering.

Inflyttningsklart i nya huset på Medicon village

Nu slås portarna upp till den nya huvudbyggnad. I och med detta är det mer än 2000 personer som arbetar på Medicon village.

2

Ska göra karta över hjärnan

Karo värvar från Atlas copco

Addlife köper danskt

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

Genombrott för ebolamediciner

Två av fyra läkemedelskandidater som testats sedan november 2018 har visat sig signifikant minska dödligheten bland de smittade testpersonerna. Nu avbryts studien.

EU går ihop kring restnoterade läkemedel

Exklusiv inlicensiering för Calliditas

Ny ordförande i Umeå Biotech Incubator

Umeå biotech incubator får en ny styrelseordförande. Ny på posten är Lena Karlsson Engman, ledamot för Socialdemokraterna i Umeå kommunfullmäktige och tidigare forskare på FOI.

Hon får Fernströms pris

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Redwood i hamn med fas II

Så funkar NT-rådet

Biogaia in i Uruguay

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.123