23948sdkhjf

Behandlar alzheimer som infektion

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I en pågående klinisk fas I/II-studie hoppas forskningsbolaget Apodemus på att kunna bevisa att den neurodegenerativa sjukdomen alzheimer orsakas av ett virus – och därmed kan botas genom en behandling av infektionen.

Forskningsbolaget Apodemus verksamhet grundar sig på teorin att en specifik virusgrupp tillhörande familjen picornavirus ligger bakom flera kroniska sjukdomar hos människa, bland annat demenssjukdomen alzheimer. Hypotesen grundar sig bland annat på studier av hjärnan hos döda patienter, där företaget har visat att viruset finns.

- Det finns även rapporterade fall där patienter har erhållit en antiviral behandling, där resultaten var intressanta nog att bygga vidare på, säger Bo Niklasson, vd på Apodemus.

- Vi tror att viruset orsakar en kronisk infektion i nervcellerna, som leder till att de blir sjuka och börjar överuttrycka proteiner, som beta-amyloid. Om vi har rätt så är amyloidplacken som finns i alzheimerhjärnor ett symptom på infektionen och inte orsaken till sjukdomen.

Tillsammans med kontraktsforskningsbolaget Pharma Consulting Group, PCG, genomför Apodemus för tillfället en klinisk fas I/II-studie vid Karolinska Universitetssjukhuset. Där testas en nio månader lång antiviral behandling med läkemedelssubstanserna ribavirin och pleconaril på 60 patienter i ett tidigt stadium av alzheimer.

- I augusti är den sista patienten färdigbehandlad och efter det kommer vi att analysera resultaten, säger Bo Niklasson.

Om Apodemus hypotes är rätt menar han att sjukdomsförloppet borde stoppas upp.

- De nervceller som har börjat insjukna borde bli bättre igen men vår antivirala behandling kan inte återställa de nervceller som har hunnit dö.

Ger fas I/II-studien positiva resultat så väntar en klinisk fas III-studie. Bo Niklasson tror även att ett positivt resultat skulle få fler aktörer att snabbt påbörja utvecklingen av nya behandlingar riktade mot viruset.

- I det första steget kommer man att försöka utveckla antiviraler för att behandla infektionen. Nästa steg blir sannolikt att ta fram ett vaccin mot infektionen. En fördel med picornavirus är att vi redan har bra kunskap när det gäller vacciner mot den virusfamiljen, där polio och hepatit A är två medlemmar.

Förutom alzheimer tror Apodemus att virusgruppen kan orsaka ytterligare en lång rad sjukdomar, som diabetes typ 1 och 2, neurodegenerativa sjukdomar som ALS samt graviditetssjukdomar som intrauterin fosterdöd, missbildningar och plötslig spädbarnsdöd.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

1

Positivt från Immunicum

Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer

Första resultat från observationsstudien Careme visar att njur- och hjärtsvikt är de vanligaste första kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes.

Hon tar över när vd:n lämnar Sprint Bioscience

Läkemedlet som fördröjer diabetesdebut

Ett läkemedel som riktar sig mot immunsystemet har visat sig kunna fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes. ”Ett steg närmare vårt ultimata mål: en framtid utan typ 1-diabetes.”

SwedenBio efter regeringens debattartikel – Upp till bevis

I en debattartikel skriver statsråden Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Detta väcker förhoppningar, men nu är det upp till bevis svarar SwedenBio.

Nyhetsbrev

Follicum stärker teamet när klinik närmar sig

Arkiv

Kinesisk miljardaffär för Stockholmsbolag

Bröstmjölk och läkemedel får egen biobank

Ett nytt, stort europeiskt forskningsprojekt ska fylla kunskapsluckor kring läkemedelsbehandling av gravida och ammande kvinnor.

Han utvecklar personlig behandling av IBD

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Kärlen stela hos feta redan i tonåren

Övertygande data om bröstcanceröverlevnad

Miljardinvesteringar och plantskola för 1000 bolag

Nytt partnerskap för Bactiguard

Framtidens reningsverk invigt

Med nya processer ska dagens avloppsreningsverk utvecklas och kunna ta hand om mycket mer än i dag. För några dagar sedan invigdes en fullskaleanläggning som förutom fosfor och kväve även ska kunna rena bort läkemedelsrester. Vi deltog tillsammans med 130 personer vid invigningen av Stengårdens avloppsreningsverk i ett blåsigt men soligt Simrishamn.

Nya data från Medivir

Vuxna med inflammatorisk tarmsjukdom har ökad dödlighet

Rekryterar tidigare OS-skidskytt till vd-posten

Får miljonstöd för att ta fram botemedel

Han får Fernströmpriset

Orsaker och prevention på möte om demens

Drottning Silvia bjöd nyligen in till det 3:e internationella stormötet Dementia Forum X 2019. Mötet samlade verksamhetsledare, beslutsfattare, forskare och kungligheter från hela världen i biblioteket på Stockholms kungliga slott.

Vd-byte hos vårdjätten

Krönika: Saromics vd: Sökordsoptimering och relationer är vårt recept

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.109