23948sdkhjf

Branschen och Samhället – ett relationsdrama

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Kära Branschen och Samhället. Jag tror att vi har hamnat i en relationssvacka. En sådan som yttrar sig i snålhet och martyrskap. Tillsammans lyckas vi hela tiden skapa nya medicinska innovationer som räddar eller förbättrar livet för människor. Vi gör det tillsammans men vi håller på att tjata ihjäl varandra på vägen. Det är som den mest banala av vardagskonflikter. Den ena tömmer diskmaskinen, den andra tvättmaskinen. Den ena slänger soporna, den andra dammsuger. Men eftersom ingen någonsin får någon uppskattning uppstår tjatet och missunnsamheten. Om du bara slutade slänga vit och mörk tvätt i samma korg skulle allt bli så mycket bättre! Jaja, men om du bara kunde sluta slänga ovikta mjölkpaket hela tiden så skulle jag inte behöva springa ut med soporna hela tiden! För oss, Branschen och Samhället, handlar det om betydligt svårare uppgifter. Men psykologin tycks vara densamma.

Branschen kämpar i tysthet på labbet, många gånger trots stor osäkerhet om det blir någon lön i slutet av månaden. Branschen accepterar enorma mängder regelverk för Samhällets bästa. Branschen accepterar också, om än motvilligt, att priset pressas på de produkter som mot alla odds tagit sig till marknaden. Det är lätt för Branschen att bli martyr. Men Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin. Och att Samhället trots femtioelva andra utmaningar i vården faktiskt organiserar patienter till Branschens forskning. Det är också lätt att glömma att Samhället om och om igen satsar många miljoner på att företag ska växa trots att de flesta misslyckas. I det perspektivet är det lätt för Samhället att tröttna på Branschen. Vi satsar och satsar, men vad får vi för det?

Allt det här vet egentligen de flesta som är inblandade i antingen Branschen eller Samhället. På samma sätt vet oftast den som går ut med soporna att någon annan precis vikt strumpor. Men så länge allt man får höra är tjat om det man inte gjort fortsätter spiralen. Till slut står vi där och skriker “Men du’rå!”. I det banala hemexemplet är det löjligt effektivt att helt enkelt då och då lyfta blicken och säga tack. För oss, Branschen och Samhället, är det inte riktigt lika enkelt. Men nog finns det områden där vi skulle kunna släppa lite på martyrrollerna. Branschen kan till exempel visa respekt för att skattepengar inte är en oändlig resurs. Och Samhället kan som en start visa respekt för de produkter som tagit sig igenom alla nålsögon.

För andra gången på ett år har vi nu fått en nationell samordnare för life science. Vi ska på nytt försöka få Branschen och Samhället att komma på rätt köl med varandra. Något måste uppenbarligen hända för att den här relationen ska ha en chans att utvecklas. Sluta tjata hål i huvudet på varandra är kanske, i all sin enkelhet, en början.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

Immunicums vd om emissionen

Bioteknikbolaget tankar kassan rejält och tar in välkända investerare. Här berättar vd:n för Life Science Sweden.

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Getinge säljer av i skadeståndshotat dotterbolag

Cellink presenterar nya biobläck

Hon skrev bästa avhandlingen

Nyhetsbrev

Snabbspår lyfter Hansa

Arkiv

Medicinhistoriska packar ihop

Medivir varslar 60 anställda

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Bredare vaccin i 19 av 21 landsting

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Rättschef till E-hälsomyndigheten

"Det är bästa vägen"

Medivir sparkar vd:n och fokuserar på att ta bolagets läkemedel till marknad. – Vi är förvissade om att det är bästa vägen, säger styrelseordföranden till Life Science Sweden.

Senzagen stärker upp i USA

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Enormt intresse för Cannabisbolag

Vd:n ber om ursäkt när bolaget övertecknades med tusentals procent inför börsnoteringen.

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Nässpray mot depression nära

Har en helt ny verkningsmekanism än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

Stärkt skydd för Alzheimerbolag

Grönt ljus för Neurovives studie

TV: Astrazeneca väljer Sverige

Blir presschef för Astrazeneca

30 miljoner till malariaforskning

Migränläkemedel godkänt

Vill byta namn på typ 1-diabetes

640 miljoner till forskningsprojekt

Ny vd för Probi

Särläkemedelsstatus för Idogen i USA

Designar alternativ till antibiotika

Ny lungbehandling säker

Klaria får pengar från EU

Jobb & Karriär
Blir medicinsk chef på Ascelia

Jobb & Karriär
Ny vd och miljoner i riskkapital

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.233