23948sdkhjf

Branschen och Samhället – ett relationsdrama

Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.
Kära Branschen och Samhället. Jag tror att vi har hamnat i en relationssvacka. En sådan som yttrar sig i snålhet och martyrskap. Tillsammans lyckas vi hela tiden skapa nya medicinska innovationer som räddar eller förbättrar livet för människor. Vi gör det tillsammans men vi håller på att tjata ihjäl varandra på vägen. Det är som den mest banala av vardagskonflikter. Den ena tömmer diskmaskinen, den andra tvättmaskinen. Den ena slänger soporna, den andra dammsuger. Men eftersom ingen någonsin får någon uppskattning uppstår tjatet och missunnsamheten. Om du bara slutade slänga vit och mörk tvätt i samma korg skulle allt bli så mycket bättre! Jaja, men om du bara kunde sluta slänga ovikta mjölkpaket hela tiden så skulle jag inte behöva springa ut med soporna hela tiden! För oss, Branschen och Samhället, handlar det om betydligt svårare uppgifter. Men psykologin tycks vara densamma.

Branschen kämpar i tysthet på labbet, många gånger trots stor osäkerhet om det blir någon lön i slutet av månaden. Branschen accepterar enorma mängder regelverk för Samhällets bästa. Branschen accepterar också, om än motvilligt, att priset pressas på de produkter som mot alla odds tagit sig till marknaden. Det är lätt för Branschen att bli martyr. Men Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin. Och att Samhället trots femtioelva andra utmaningar i vården faktiskt organiserar patienter till Branschens forskning. Det är också lätt att glömma att Samhället om och om igen satsar många miljoner på att företag ska växa trots att de flesta misslyckas. I det perspektivet är det lätt för Samhället att tröttna på Branschen. Vi satsar och satsar, men vad får vi för det?

Allt det här vet egentligen de flesta som är inblandade i antingen Branschen eller Samhället. På samma sätt vet oftast den som går ut med soporna att någon annan precis vikt strumpor. Men så länge allt man får höra är tjat om det man inte gjort fortsätter spiralen. Till slut står vi där och skriker “Men du’rå!”. I det banala hemexemplet är det löjligt effektivt att helt enkelt då och då lyfta blicken och säga tack. För oss, Branschen och Samhället, är det inte riktigt lika enkelt. Men nog finns det områden där vi skulle kunna släppa lite på martyrrollerna. Branschen kan till exempel visa respekt för att skattepengar inte är en oändlig resurs. Och Samhället kan som en start visa respekt för de produkter som tagit sig igenom alla nålsögon.

För andra gången på ett år har vi nu fått en nationell samordnare för life science. Vi ska på nytt försöka få Branschen och Samhället att komma på rätt köl med varandra. Något måste uppenbarligen hända för att den här relationen ska ha en chans att utvecklas. Sluta tjata hål i huvudet på varandra är kanske, i all sin enkelhet, en början.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125