Branschen och Samhället – ett relationsdrama

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Kära Branschen och Samhället. Jag tror att vi har hamnat i en relationssvacka. En sådan som yttrar sig i snålhet och martyrskap. Tillsammans lyckas vi hela tiden skapa nya medicinska innovationer som räddar eller förbättrar livet för människor. Vi gör det tillsammans men vi håller på att tjata ihjäl varandra på vägen. Det är som den mest banala av vardagskonflikter. Den ena tömmer diskmaskinen, den andra tvättmaskinen. Den ena slänger soporna, den andra dammsuger. Men eftersom ingen någonsin får någon uppskattning uppstår tjatet och missunnsamheten. Om du bara slutade slänga vit och mörk tvätt i samma korg skulle allt bli så mycket bättre! Jaja, men om du bara kunde sluta slänga ovikta mjölkpaket hela tiden så skulle jag inte behöva springa ut med soporna hela tiden! För oss, Branschen och Samhället, handlar det om betydligt svårare uppgifter. Men psykologin tycks vara densamma.

Branschen kämpar i tysthet på labbet, många gånger trots stor osäkerhet om det blir någon lön i slutet av månaden. Branschen accepterar enorma mängder regelverk för Samhällets bästa. Branschen accepterar också, om än motvilligt, att priset pressas på de produkter som mot alla odds tagit sig till marknaden. Det är lätt för Branschen att bli martyr. Men Branschen glömmer ofta att Samhället lagt grunden till det mesta via stora satsningar på akademin. Och att Samhället trots femtioelva andra utmaningar i vården faktiskt organiserar patienter till Branschens forskning. Det är också lätt att glömma att Samhället om och om igen satsar många miljoner på att företag ska växa trots att de flesta misslyckas. I det perspektivet är det lätt för Samhället att tröttna på Branschen. Vi satsar och satsar, men vad får vi för det?

Allt det här vet egentligen de flesta som är inblandade i antingen Branschen eller Samhället. På samma sätt vet oftast den som går ut med soporna att någon annan precis vikt strumpor. Men så länge allt man får höra är tjat om det man inte gjort fortsätter spiralen. Till slut står vi där och skriker “Men du’rå!”. I det banala hemexemplet är det löjligt effektivt att helt enkelt då och då lyfta blicken och säga tack. För oss, Branschen och Samhället, är det inte riktigt lika enkelt. Men nog finns det områden där vi skulle kunna släppa lite på martyrrollerna. Branschen kan till exempel visa respekt för att skattepengar inte är en oändlig resurs. Och Samhället kan som en start visa respekt för de produkter som tagit sig igenom alla nålsögon.

För andra gången på ett år har vi nu fått en nationell samordnare för life science. Vi ska på nytt försöka få Branschen och Samhället att komma på rätt köl med varandra. Något måste uppenbarligen hända för att den här relationen ska ha en chans att utvecklas. Sluta tjata hål i huvudet på varandra är kanske, i all sin enkelhet, en början.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138