23948sdkhjf

Alligator Bioscience i mångmiljardaffär

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Lundabolaget Alligator Bioscience genomför en historisk mångmiljardaffär med Janssen Biotech.

Samarbetet gäller antikroppen ADC-1013, som stimulerar immunförsvaret genom att aktivera immunreceptorn CD40. Bolaget inledde kliniska fas I-studier i våras vid fem olika centra i Sverige, Danmark och Storbritannien. Där testas en behandling med ADC-1013 mot solida tumörer. Förhoppningen är att inte bara bedöma preparatets säkerhet utan att också få en indikation om effekten.

I avtalet som nu offentliggörs med Janssen Biotech, ett av Janssen Pharmaceutical Companies i koncernen Johnson and Johnson, får Janssen exklusiv, global licens till ADC-1013.

Läs också: Alligator väljer CRO

Samarbetet kommer via Johnson and Johnson Innovation Center i London.

ADC-1013 är en human, monoklonal antikropp som aktiverar CD40, en immunstimulerande receptor som finns på antigenpresenterande celler, till exempel dendritceller. I och med stimuleringen av CD40 inleds en process som leder till en dramatisk ökning av antalet T-celler som angriper tumören. Dessutom etableras ett tumörspecifikt minne som ger långtidsimmunitet mot cancern.

Alligator Bioscience får dels en up-frontbetalning plus utbetalningar vid vissa förutbestämda milstolpar när det gäller utveckling, regulatoriska och kommersiella steg upp till summan 700 miljoner dollar, motsvarande drygt sex miljarder kronor.

Janssen kommer att ta hand om utvecklingen av ADC-1013 och de kliniska studierna när den pågående fas I-studien är avslutad. Janssen får exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera antikroppen, inledningsvis mot solida tumörer och blodcancer.

Läs också: Mångmiljonregn för Alligator

- Detta är en avgörande milstolpe för Alligator Bioscience. Vi ser fram emot att samarbeta med ett ledande, globalt onkologibolag för att se till att ADC-1013 kan hjälpa patienter så snart som möjligt., säger Peter Benson, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Alligator Bioscience grundades 2001 utifrån professor Carl Borrebaecks forskning vid Lunds universitet och finns numera i Medicon Village. Största aktieägare är Sunstone Capital och DUBA AB, Investor.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Neurovives studie har börjat

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Nyhetsbrev

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Arkiv

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Nätverksdag: Patienterna måste in tidigt

Infektion under graviditet ökar risken för autism

Risken för autism och depression hos en person ökar om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en svensk jättestudie på närmare 1,8 miljoner barn.

Ska ha koll på etiken åt Lif

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Mäktigast i medtechvärlden 2019

Innovativ medicinteknik gör ingen nytta om den inte används i vården. Politik och organisationer kan göra vettig medicinteknik tillgänglig för alla patienter som behöver - eller inte. Vård bedrivs av patienter själva och av personal, men det är delvis andra som styr folkhälsoarbetet, prevention och den vård som faktiskt når människor. Här är de 100 som har mest makt och ansvar i medtech-världen 2019.

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Ovanlig konkurs i Finland

Fertilitetsbolaget får ny ordförande

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169