23948sdkhjf

Med journalen i plattan

Hälsovårdssektorn utvecklas i snabb takt för att kunna möta behoven hos en åldrande befolkning. Det kräver innovation, både i utrustning och organisation. I Norrtälje har man gått från papperskopior till en rörligare personal med journalen på läsplattan.
På Väddö i Norrtälje, i Stockholms skärgård, är medelåldern hög. Avstånden är långa och många kan inte ta sig in till vårdcentralen, vilket gör hembesök vanliga. Att arbeta med traditionellt printade pappersjournaler och anteckningar som görs i efterhand väl tillbaka på vårdcentralen ger hög patientosäkerhet.

- Problemet uppstår när man kommer ut utan underlag, när vi inte ser patientens historia, har tillgång till röntgenbilder eller provsvar. Man måste förbereda sig på de frågor man tror kommer upp. Sedan ska man göra anteckningar på plats och åka tillbaka till vårdcentralen för att föra in anteckningarna i journalsystemet. Det blir väldigt patientosäkert, säger Anna Aleflod, verksamhetschef för Väddö Vårdcentral.

Nu har Väddö vårdcentral infört en teknisk lösning som gör det möjligt att kunna läsa journalen på läsplatta. Lösningen är en app som kan läsa av informationen, via Nationell Patient Översikt, från journalsystemen.

Genom stöd från beslutsfattare och samarbete med företag fann man en innovativ teknisk lösning för att använda journalen vid patientbesök i hemmet. Lösningen har sedan förankrats i organisationen. Född var den rörliga vårdcentralen, med en enkel lösning för kommunikation, som borgar för säker vård och trygghet.

Nästa tekniska steg är att kunna ha virtuell kontakt med patienterna för att till exempel på distans kunna visa upp ett sår för bedömning av läkaren på vårdcentralen. Vidare finns en rad enkla lösningar för att mäta vitalparametrar i hemmet och överföra informationen till vårdcentralen. Intresset från andra har inte låtit vänta på sig.

- Vi har fått signaler om att det finns ett stort intresse ute i landet och flera landsting knackar på vår dörr och undrar när de ska få ta del av vårt arbete, säger Gabor Revay, chef Innovationsslussen i Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

Projektet är fullt skalbart och inte knutet till att fungera endast i primärvården utan även mobila psykiatriteam och avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, är funktioner som skulle kunna vara hjälpta av den nya tekniken.

Nyligen belönades projektet med Medtech Innovation Award som är en utmärkelse som delas ut till vården för förmågan att införa innovationer i vardagen, för ändrade arbetssätt och metoder som är möjliga för andra att inspireras av. Utmärkelsen delas ut av tidningen Medtech Magazine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109