23948sdkhjf

Utför miljardköp

"Vi har en bra egen pipeline men det betyder inte att den inte kan göras ännu bättre genom förvärv", sade Pascal Soriot, vd, om Astrazenecas köp av Acerta för motsvarande 34 miljarder kronor.
Efter helgens bekräftelse om pågående diskussioner om uppköp av Acerta Pharma har Astrazeneca nu bestämt sig för att köpa en majoritetsandel i biotechbolaget. När förvärvet är genomfört kommer Astrazeneca att äga 55 procent av Acerta.

Köpet delas upp i en direktbetalning om 2,5 miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor, följt av ytterligare 1,5 miljarder dollar eller 13 miljarder kronor vid slutet av år 2018 eller när läkemedelskandidaten acalabrutinib får marknadsgodkännande i USA, beroende på vad som sker först. Genom avtalet har dessutom de aktieägare som äger resterande 45 procent av aktierna i Acerta optioner för att sälja sina andelar i bolaget.

Acerta, med sin bas i Kalifornien och Nederländerna, har ännu inga läkemedel på marknaden. Genom köpet tar Astrazeneca över alla bolagets projekt, där läkemedelskandidaten acalabrutinib, ACP-196, har kommit längst. Den testas nu i kliniska fas III-studier för olika blodcancerformer som orsakas av B-celler samt i fas I/II för flera typer av solida tumörer.

- Acalabrutinib är det projekt som har kommit längst och som har högst värde, sade Astrazenecas vd Pascal Soriot under en presskonferens på morgonen.

Susan Galbraith, chef för onkologi på Astrazenecas småmolekylenhet iMed, berättade under samma konferens att bolaget anser att acalabrutinib har många fördelar jämfört med konkurrenten, Johnson and Johnsons läkemedel ibrutinib. Båda riktar in sig mot och hämmar enzymet Brutons tyrosinkinas, BTK, som spelar en nyckelroll i B-cellernas utveckling.

- Alla BTK-hämmare har flera måltavlor utöver BTK som de binder till, men acalabrutinib har färre än ibrutinib. Därför tror vi att den inte kommer att ge upphov till lika många bieffekter, vilket annars är en vanlig anledning till att patienter avslutar sina behandlingar med BTK-hämmare. Vi har även sett att acalabrutinib binder starkare till BTK vilket vi tror kan öka behandlingens effektivitet, sade Susan Galbraith.

Förvärvet är Astrazenecas andra affär den här veckan, efter köpet av japanska Takedas verksamhet inom andningsvägar . Dessa inköp är ett sätt att stärka bolagets utvecklingspipeline.

- Vi har en bra egen pipeline men det betyder inte att den inte kan göras ännu bättre genom förvärv, sade Pascal Soriot.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141