23948sdkhjf

Får USA-patent

Respiratorius får godkänt patent för biomarkörer till PET-diagnostik.
Det Lundabaserade forskningsbolaget Respiratorius har erhållit en Notice of Allowance från det amerikanska patentverket United States Patent and Trademark Office, USPTO. Där anges det att bolagets patentansökan för RESP-3000 kommer att godkännas.

RESP-3000 är en serie biomarkörer för diagnostik av hjärta och kärl med PET-kamera. De binder specifikt till cellernas kraftverk mitokondrierna, som det finns många av i hjärtmuskelceller. Deras användbarhet vid bildtagning av hjärtmuskulaturen har visats i en proof of concept-studie som genomförts av Respiratorius.

- Markörer till PET kameror attraherar idag ett stort intresse ur ett diagnostiskt perspektiv eftersom bilderna ger en utmärkt upplösning samtidigt som stråldosen kan hållas låg. Detta har bidragit till en marknad i kraftig tillväxt med en estimerad storlek på fyra miljarder dollar år 2018, motsvarande 34 miljarder kronor, och en hög aktivitet i branschen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Förutom PET-bildtagning fokuserar Respiratorius på utveckling av läkemedel mot cancer, svår astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Verksamheten bedrivs på Medicon Village i Lund. Bolagets aktie handlas på Aktietorget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062