23948sdkhjf

Spjutspets i digitalisering av vård och omsorg

Det blir svårt att i framtiden möta medborgarnas förväntningar om det inte sker förändringar i digitaliseringen av sjukvården, skriver Jenni Nordborg, direktör och avdelningschef Hälsa på Vinnova.
Sverige har hamnat på efterkälken inom digitalisering av vård och omsorg. Vårdens och omsorgens system är byggda för enskilda landsting, regioner och kommuner och systemen kan inte kommunicera med varandra. Det gör informationshanteringen ineffektiv och försvårar för vårdpersonalen. Det blir svårt att i framtiden möta medborgarnas förväntningar på en säker, tillgänglig och högkvalitativ vård om det inte sker förändringar.

Det är en internationell megatrend att informationshanteringen i sjukvården alltmer står i centrum för utvecklingen av verksamheten för att möta välfärdens stora utmaningar – ökade kostnader och en ändrad demografi. Sverige står inför ett avgörande steg i att modernisera vården och omsorgen. Det är dags att ledningar på alla nivåer inser att information är den viktigaste råvaran i informationssamhället, att tillgång till kvalitetssäkrad data också innebär en enorm exportpotential.

OECD lyfter i en utvärdering av Sveriges innovationspolitik fram att vi inte kan vila i vår position på toppen av innovationsrankningar. För att behålla ledningen behövs en mer framåtriktad politik och en överordnad vision. Det gäller inte minst inom hälsa, vård och omsorg.

Vi har en unik förmåga att samverka kring nya utmaningar. Sverige kan bli ledande i att vara en testbädd för nya teknologier och arbetssätt. Vi har potential att bli en spjutspetsnation som digitaliserar vård och omsorg genom ett sammanhållet och öppet system.

Vi ser flera exempel på digitaliseringsprojekt inom vården som är på väg att införas brett. Projektet Mina Vårdflöden blir synligt för alla oss konsumenter genom journal via nätet. Lika viktigt är de tillämpningar som projektet möjliggör via öppna protokoll och tjänstekontrakt. Utvecklare kan på ett säkert sätt ta fram nya hälsolösningar baserade på publik hälsodata.

Regeringen visar att området är prioriterat genom ett uppdrag till Vinnova inom digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg. Inom ramen för regeringsuppdraget finansieras två projekt med totalt 17 miljoner kronor, som ska påskynda digitaliseringen i vården genom att arbeta med standardisering, så att systemen kan kommunicera med varandra, och med att tillgängliggöra data. Detta kan lägga grund för framtidens vårdinformationssystem, för att främja effektivitet och innovation i vården med patienten i centrum.

Representanter för landsting och kommuner, vård och omsorg, näringsliv och myndigheter samverkar för att ta fram ett gemensamt ramverk kring hur vi använder internationella standarder som gör olika it-system i vården kompatibla med varandra. I ett första steg kommer satsningen att bistå upphandling av vårddokumentationssystem, där det är centralt att ta tillvara intressen som finns inom bland annat akademisk forskning och den svenska industrin, till exempel av öppna standarder. Resultatet ska formuleras som en vitbok som kan kunna ligga till grund för andra digitaliseringsprojekt inom hälso- och sjukvården.

Jenni Nordborg, direktör och avdelningschef Hälsa på Vinnova
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08