23948sdkhjf

Hallå där Lars Ny…

… Verksamhetschef på Gothia Forum för klinisk forskning sedan årsskiftet. Vad är ert uppdrag som regional nod för den nya Enheten för nationell samordning av kliniska studier i Göteborg?


- Som nod för Västra Götalandsregionen och Norra Halland ska vi samarbeta med de andra fem regionala noderna i landet och samordna oss för att stödja den kliniska forskningen i Sverige. Det handlar bland annat om att utveckla interaktioner med akademiska forskare, att stärka forskningsstrukturerna i regionen och hjälpa till med verksamheten kring kliniska prövningar regionalt, till exempel genom etablering av primärvårdsenheter för kliniska studier.

Hur långt har ni kommit i arbetet hittills?

- Enheten för nationell samordning av kliniska studier invigs i mitten av mars men vårt gemensamma arbete har redan startat. Vi tittar mycket på hur man jobbar i andra länder och tillsammans med företrädare för de andra regionerna och för den kommitté under Vetenskapsrådet som ligger bakom den nya Enheten har vi bland annat varit på studiebesök i Danmark.

Gothia Forums vision är att göra Västra Götaland till den mest attraktiva regionen för klinisk forskning i Europa. Vad krävs för detta?

- Vi måste ha en bra infrastruktur med snabba beslutsvägar, ett tillräckligt stort befolkningsunderlag, professionella kompetenser och bra forskare. Vi har i stort sett redan en sådan infrastruktur på plats men vi har fortfarande en bit kvar.

Hur långt har arbetet kommit med ert nya kliniska forskningscentrum för barn, Pediatric Clinical Research Center, PCRC?

- Enheten är nu under uppbyggnad och vi har börjat anställa personal. Det återstår dock en del arbete innan vi kan börja jobba med kliniska studier på barn. Den som ska projektleda arbetet tillträder i februari.

År 2015 hanterade Gothia Forum 50 procent fler uppdrag än året innan. 45 kliniska studier genomfördes, de flesta för industrin. Centret tar emot ett flertal förfrågningar om nya kliniska prövningar per månad och har nu ett femtontal pågående korttidsstudier och mångdubbelt fler som sträcker sig över längre tid, som pågår sedan längre tid tillbaka.
Läs också:
Lång väg till säkra barnläkemedel
Ökad kunskap om barn och läkemedel är sedan länge en prioriterad regeringsfråga. Ändå är nära hälften av alla läkemedel som ges till barn på svenska sjukhus fortfarande inte godkända för barn och antalet kliniska prövningar har inte heller ökat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063