23948sdkhjf

Kartlägger mikrobiomet

I samarbete med Ferring ska forskare vid Karolinska Institutet utforska de mikroorganismer som lever i och på kroppen.
Karolinska Institutet, KI, har ingått ett nytt samarbete med det schweiziska läkemedelsbolaget Ferring. Tillsammans ska de etablera ett nytt forskningscenter för att kartlägga människans mikrobiom.

Mikrobiomet utgörs av de mikroorganismer som lever i och på kroppen och syftet med arbetet är att utöka kunskapen om deras roll vid både sjukdom och hälsa. Förhoppningen är även att hitta såväl nya biomarkörer som läkemedelskandidater bland dem samt.

Det nya centret finansieras av Ferring Pharmaceuticals och ledare för verksamheten är Lars Engstrand, professor vid Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid KI samt ansvarig för plattformen Clinical Genomics på Scilifelab, där en del av forskningen kommer att bedrivas. Vid Scilifelab finns det tillgång till metoder för bland annat gensekvensering, next generation sequencing, av komplexa mikrobiologiska prover.

- Det råder ingen tvekan om att informationen från det här området kommer att leda till nya innovationer inom life science genom förbättrad diagnostik, förebyggande åtgärder och behandlingar. Samarbetet med Karolinska Institutet som omfattar Scilifelab kommer att hjälpa oss att förstå vilken roll mikrofloran spelar i de sjukdomar som vi utvecklar läkemedel mot vilket i sin tur kommer att göra det möjligt för oss att ta fram nya behandlingar för att effektivt möta patienternas behov, säger Per Falk, forskningschef på Ferring, i ett pressmeddelande.

Samarbetet med Ferring är ett av flera avtal som Karolinska Institutet har med läkemedelsbolag.

Läs också:
Snabbar på forskningen med öppna data
Genom ett nytt open source-samarbete med läkemedelsbolag, universitet, organisationer och sjukhus ska Karolinska Institutet utveckla nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar.

Startar nav på KI
Karolinska Institutet inleder två samarbeten, med Johnson and Johnson Innovation och Janssen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079