23948sdkhjf

”Ny antibiotika kräver ny modell”

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi vill att det ska finnas antibiotika för alla infektioner, men samtidigt vill vi att de används så lite som möjligt”, säger John H Rex vid Astrazenecas affärsenhet för antibiotika.

Vetenskapliga utmaningar och dåliga affärsmodeller är de två huvudsakliga skälen till att utvecklingen av nya antibiotika inte har lett till några genombrott på många år. Det är budskapet i en deklaration som undertecknats av företrädare för läkemedelsindustrin och som släpptes vid mötet World Economic Forum i Davos i januari.

Deklarationen, Declaration by the Pharmaceutical, Biotechnology and Diagnostics Industries on Combating Antimicrobial Resistance , undertecknades av 85 läkemedels-, bioteknik- och diagnostikbolag tillsammans med nio branschorganisationer. I den uppger företrädare för branschen att de är villiga att samarbeta med regeringar och politiker från hela världen för att utveckla nya affärsmodeller som kan stimulera utvecklingen av ny antibiotika.
Ny modell krävs
För att motverka ytterligare spridning av antibiotikaresistens måste användningen av dessa läkemedel begränsas till de patienter som verkligen behöver dem. Det innebär att den nuvarande affärsmodellen, där läkemedelsföretag får betalt varje gång en medicin används, inte fungerar när det gäller antibiotika.

- Vi vill att det ska finnas antibiotika mot alla infektioner, men samtidigt vill vi att de används så lite som möjligt. Det gör modellen där man betalar per behandling olämplig för antibiotika. Det är som att betala brandmän per brand, och vi försöker nu att hitta ett sätt att ge dem en lön istället, säger doktor John Rex, vice vd, Chief Strategy Officer och Chief Medical Officer på Astrazenecas affärsenhet för antibiotika.

Astrazeneca är ett av de läkemedelsbolag som har undertecknat den nya deklarationen. Företaget sitter nu, tillsammans med andra företrädare för läkemedelsindustrin, i diskussioner med beslutsfattare från flera europeiska länder med målet att hitta nya affärsmodeller som kan fungera. Det enklaste exemplet på en sådan modell, enligt John Rex, är en försäkringsliknande modell där företaget skulle få en årlig betalning för att garantera tillgång till ett visst antal behandlingar, oavsett om läkemedlet används eller inte.

Han tillägger att diskussioner om att bryta kopplingen mellan försäljning och intäkter inte är något nytt.

- Det nya är att de människor som deltar i diskussionerna är de som faktiskt kan göra något. För några år sedan så var det bara tekniska personer från branschen som talade om problemet, men under de senaste åren har lagstiftare, politiker och allmänheten visat ett ökat intresse. Medvetenheten om antibiotikaresistens har ökat och det pågår nu diskussioner på båda sidor av Atlanten, säger John Rex.

På grund av strukturen i hälso- och sjukvårdssystemen kommer nya affärsmodeller där försäljning och intäkter inte längre är sammankopplade att vara lättare att implementera i europeiska länder än i USA, tror han. Olika jurisdiktioner kräver olika modeller men målet är att genomföra dem globalt.
Även forskningen är en utmaning
Men de kommersiella modellerna är inte den enda stoppklossen när det gäller utvecklingen av antibiotika. I den nya deklarationen nämns även utmaningar inom forskningen som en viktig orsak till varför så få nya behandlingar har nått marknaden under de senaste åren. Trots stora investeringar i forskning och utveckling har exempelvis inte en enda ny typ av antibiotika mot Gram-negativa bakterier nått marknaden under de senaste 40 åren.

- Nya antibiotika är mycket svåra att upptäcka. Deras syfte är att döda något och det är svårt att hitta en substans som endast är selektivt giftig för bakterier, säger John Rex.

Klinisk utveckling av antibiotika är en annan utmaning. Till exempel får man inte ha en placebogrupp i en studie där patienterna har en potentiellt dödlig infektion. Om det finns en behandling på marknaden som läkemedelskandidaten kan jämföras med så måste man dessutom vara säker på att denna fungerar. Det leder ofta till att patienter med en infektion orsakad av resistenta bakterier utesluts från kliniska studier, säger John Rex. Men utvecklingen går åt rätt håll.

- Både EMA och FDA har varit mycket proaktiva när det gäller mallarna för hur nya antibiotika kan utvecklas, och en hel del har förändrats. Nyckeln med antibiotika är att de ska verka mot bakterier och inte mänskliga celler. Det betyder att en in vitro -modellering av interaktionen mellan substans och bakterie kan ge en mycket god förutsägelse av hur väl behandlingen kommer att fungera. Det behövs fortfarande klinisk data, men inte lika mycket, säger John Rex.

- Ett exempel är ett nytt antibiotikum mot mjältbrand. Man vill aldrig ha tillgång till tillräckligt många patienter för att genomföra en klinisk studie på denna sjukdom men samtidigt är det viktigt att ha ett läkemedel på plats om någon blir smittad. Effekten av den nya behandlingen testades på apor, och det enda som behövde visas på människa var läkemedlets säkerhetsprofil.

Nytt antibiotikum på väg
I Astrazenecas infektionspipeline ligger fokus på antibiotika, men det pågår även utveckling av antikroppar mot tre olika typer av bakterier.

Ett nytt antibiotikum väntas nå den europeiska marknaden i år från Astrazenecas portfölj: ceftazidim/avibactam. Ceftazidim är en tredje generationens cefalosporin och avibactam är en bredspektrum-betalaktamashämmare. Kombinationen kan användas mot karbapenemresistenta Enterobacteriaceae, CRE. Den godkändes av FDA i fjol under produktnamnet Avycaz.

De företag som undertecknade Davos-deklarationen uppgav att de kommer att satsa mer på sitt arbete med att utveckla nya diagnostiska verktyg, antibiotika och alternativ till antibiotika. När det kommer till Astrazeneca kommer deklarationen dock inte att påverka mängden arbete som företaget lägger på att utveckla dessa läkemedel, säger John Rex.

- Vår affärsplan täcker redan nu det vi måste göra. Däremot har deklarationen givit oss ny energi för vårt arbete genom att visa att det kommer att ske förändringar.

Läs också:

Enas mot resistensen
I en ny deklaration går branschen samman kring tre fokusområden där åtgärder krävs för att motarbeta den ökande antibiotikaresistensen i världen.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Ny metod hittar aggressiva tumörer

Sverige del i enorm kartläggning av arters dna

Prebiotikabolag noteras

Nätjournaler inte så jobbiga som väntat

Forskningsproppen närmar sig - nu kommer inspelen

Inför forskningspropositionen hösten 2020 börjar inspelen från branschens aktörer komma. Stiftelsen Forska Sverige har lämnat sina synpunkter på regeringens forskningspolitik.

Mindre antibiotika till djur

Försäljningen i Europa har minskat med 32 procent sedan 2011, visar ny rapport.

Nyhetsbrev

1

Mediciner ger kaxig fisk

Arkiv

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

KS först med ny cancerbehandling

Jobb & Karriär
Hon lämnar Athera – efter 13 år

Vd-byte i Athera när Carina Schmidt går vidare till nya uppdrag – James Hall tar över.

De får 28 nya professorer

Bioscience: Tekniker för framtidens hälsa

Arocell gör studie med Tammerfors sjukhus

Oasmia vill ta in 400 miljoner

Ny tillverkare för genterapibolaget

Prövar låginflammatorisk kost mot barnreumatism

På Akademiska sjukhuset prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling vid inflammatorisk ledsjukdom hos barn och tonåringar.

Första läkemedlet för bara en patient

I en ny artikel beskrivs det förmodade första fallet av ultra-personalized medicine – ett läkemedel till en åttaårig flicka med en ovanlig genetisk sjukdom.

Tomater trolig källa till salmonella

Ett 70-tal personer har smittats av salmonella. En utredning visar att småtomater är den troliga källan till utbrottet.

Förseningar tynger Biogaia

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Galderma bygger nytt

Planerar ny tillverkningsanläggning i Uppsala och visar upp lovande resultat från studie med ready to use-lösning av botulinumtoxin.

Här tjänar man bäst

Jättarna hamnar utanför i ny lista över de biopharma-bolag som betalar bäst.

Myndigheten varnar: Kosmetika används fel

Hallå där Anders Blanck

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Jobb & Karriär
MSD-topp till Lif

Jobb & Karriär
Hon ska leda Boehringer Ingelheim

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Krönika: Våga satsa på stora marknader

Alzinova byter tillverkare

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Jobb & Karriär
Skyndar på utvecklingen av AI

1

Missnöjd med budgeten

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Cellavision köper bolag för 268 miljoner

Jobb & Karriär
Ny HR-direktör till Link

Se alla Medlemsnytt

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.191