23948sdkhjf

Låt oss slippa fler påtvingade grupparbeten

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

I verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio, som menar att ökad samverkan ska ses som ett medel, inte som mål.Stöpt i duktig-flicka-formen vet jag en del om grupparbetens negativa sidor. Jag minns en skolgång präglad av att kalkylerat låta sig utnyttjas av latmaskar för att överhuvudtaget kunna kamma hem betygen, till slut så vant att det passerade utan protest. Men jag minns också att jag tyckte det var obegripligt att läraren alltid värderade det faktum att allas namn stod på pappret högre än om själva uppgiften blev löst.

När jag nu dagligen följer svensk innovations- och forskningspolitik blir det allt tydligare att det påtvingade grupparbetet har upphöjts till dogm. Det paketeras som ”ökad samverkan” och ”trippel helix”, men skrapar man på ytan står läraren där med sin besatthet av själva grupparbetet. I skolan resulterade det mest i några duktiga flickor i kläm. Som politik riskerar dogmen att få betydligt allvarligare konsekvenser.

För var hamnar vi när varje stor strategisk innovationssatsning i landet har ”ökad samverkan” som mål? Just det, som mål, inte som medel. I klartext betyder det att en satsning kan anses ha nått sina mål om bara representanter från akademi, industri och vård har slagit sig ner runt ett bord. Det spelar ingen roll om det lett till en förbättrad hälsa eller en växande industri med fler jobb. Det spelar inte ens någon roll om mötena ökat omsättningen för landets kaffemaskinsoperatörer. Så länge ökad samverkan är målet kommer varje möte bli måluppfyllnad. Redan här börjar det lukta ineffektivitet.

När sedan varje utlysning från EU, Vinnova och andra offentliga finansiärer har som krav att de sökande jobbar i grupp med representanter från akademi, industri och vård kan pappersprodukterna börja staplas på hög. För i verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete. Kanske behöver de medel för att själva ta sig förbi en tuff passage i sin produktutveckling. Kanske vill de anlita en expert på andra sidan Atlanten. Men för att få del av innovationsstödet tvingas man hitta på samarbeten som inte nödvändigtvis driver utvecklingen framåt. Ibland blir det bara ineffektivt, andra gånger direkt kontraproduktivt. Osäkerhet kring vem som äger informationen i samarbetena kan bli rena giftpillret för en framtida partner eller investerare. Vinsten för samhället är tveksam, så länge man inte hör till dem som ser ett egenvärde i att alla namn står på pappret.

Våra politiker är valda för att bestämma hur våra gemensamma pengar ska användas. I det ingår att bestämma vilka krav som gäller för den som vill få del av offentliga medel. Då kan man förstås välja att tvinga oss alla till grupparbeten. Ett lockande alternativ är att istället ställa krav på att ett problem blir löst, oavsett vem eller vilken konstellation som löser den. Jag är övertygad om att vi skulle fortsätta se en mängd samarbeten över gränserna eftersom det många gånger är förutsättningen för att lösa de stora utmaningarna i samhället. Men vi skulle slippa dyra diskussionsklubbar och ineffektiva låtsassamarbeten.

Påtvingade grupparbeten fungerar möjligtvis som karaktärsdanande uppfostran av mellanstadieelever. När det blir den bärande idén i ett helt lands innovationspolitik är det dags att protestera.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

Immunicums vd om emissionen

Bioteknikbolaget tankar kassan rejält och tar in välkända investerare. Här berättar vd:n för Life Science Sweden.

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Getinge säljer av i skadeståndshotat dotterbolag

Cellink presenterar nya biobläck

Hon skrev bästa avhandlingen

Nyhetsbrev

Snabbspår lyfter Hansa

Arkiv

Medicinhistoriska packar ihop

Medivir varslar 60 anställda

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Bredare vaccin i 19 av 21 landsting

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Rättschef till E-hälsomyndigheten

"Det är bästa vägen"

Medivir sparkar vd:n och fokuserar på att ta bolagets läkemedel till marknad. – Vi är förvissade om att det är bästa vägen, säger styrelseordföranden till Life Science Sweden.

Senzagen stärker upp i USA

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Enormt intresse för Cannabisbolag

Vd:n ber om ursäkt när bolaget övertecknades med tusentals procent inför börsnoteringen.

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Nässpray mot depression nära

Har en helt ny verkningsmekanism än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

Stärkt skydd för Alzheimerbolag

Grönt ljus för Neurovives studie

TV: Astrazeneca väljer Sverige

Blir presschef för Astrazeneca

30 miljoner till malariaforskning

Migränläkemedel godkänt

Vill byta namn på typ 1-diabetes

640 miljoner till forskningsprojekt

Ny vd för Probi

Särläkemedelsstatus för Idogen i USA

Designar alternativ till antibiotika

Ny lungbehandling säker

Klaria får pengar från EU

Jobb & Karriär
Blir medicinsk chef på Ascelia

Jobb & Karriär
Ny vd och miljoner i riskkapital

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.187