Låt oss slippa fler påtvingade grupparbeten

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

I verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio, som menar att ökad samverkan ska ses som ett medel, inte som mål.Stöpt i duktig-flicka-formen vet jag en del om grupparbetens negativa sidor. Jag minns en skolgång präglad av att kalkylerat låta sig utnyttjas av latmaskar för att överhuvudtaget kunna kamma hem betygen, till slut så vant att det passerade utan protest. Men jag minns också att jag tyckte det var obegripligt att läraren alltid värderade det faktum att allas namn stod på pappret högre än om själva uppgiften blev löst.

När jag nu dagligen följer svensk innovations- och forskningspolitik blir det allt tydligare att det påtvingade grupparbetet har upphöjts till dogm. Det paketeras som ”ökad samverkan” och ”trippel helix”, men skrapar man på ytan står läraren där med sin besatthet av själva grupparbetet. I skolan resulterade det mest i några duktiga flickor i kläm. Som politik riskerar dogmen att få betydligt allvarligare konsekvenser.

För var hamnar vi när varje stor strategisk innovationssatsning i landet har ”ökad samverkan” som mål? Just det, som mål, inte som medel. I klartext betyder det att en satsning kan anses ha nått sina mål om bara representanter från akademi, industri och vård har slagit sig ner runt ett bord. Det spelar ingen roll om det lett till en förbättrad hälsa eller en växande industri med fler jobb. Det spelar inte ens någon roll om mötena ökat omsättningen för landets kaffemaskinsoperatörer. Så länge ökad samverkan är målet kommer varje möte bli måluppfyllnad. Redan här börjar det lukta ineffektivitet.

När sedan varje utlysning från EU, Vinnova och andra offentliga finansiärer har som krav att de sökande jobbar i grupp med representanter från akademi, industri och vård kan pappersprodukterna börja staplas på hög. För i verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete. Kanske behöver de medel för att själva ta sig förbi en tuff passage i sin produktutveckling. Kanske vill de anlita en expert på andra sidan Atlanten. Men för att få del av innovationsstödet tvingas man hitta på samarbeten som inte nödvändigtvis driver utvecklingen framåt. Ibland blir det bara ineffektivt, andra gånger direkt kontraproduktivt. Osäkerhet kring vem som äger informationen i samarbetena kan bli rena giftpillret för en framtida partner eller investerare. Vinsten för samhället är tveksam, så länge man inte hör till dem som ser ett egenvärde i att alla namn står på pappret.

Våra politiker är valda för att bestämma hur våra gemensamma pengar ska användas. I det ingår att bestämma vilka krav som gäller för den som vill få del av offentliga medel. Då kan man förstås välja att tvinga oss alla till grupparbeten. Ett lockande alternativ är att istället ställa krav på att ett problem blir löst, oavsett vem eller vilken konstellation som löser den. Jag är övertygad om att vi skulle fortsätta se en mängd samarbeten över gränserna eftersom det många gånger är förutsättningen för att lösa de stora utmaningarna i samhället. Men vi skulle slippa dyra diskussionsklubbar och ineffektiva låtsassamarbeten.

Påtvingade grupparbeten fungerar möjligtvis som karaktärsdanande uppfostran av mellanstadieelever. När det blir den bärande idén i ett helt lands innovationspolitik är det dags att protestera.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tarmbakterie minskade benförlust

Vanligt tarmbakterie minskade benförlust hos äldre kvinnor jämfört med placebo.

Miljonanslag till individanpassade läkemedel för barn

Han ska leda omställningen av vården i VGR

Ny rapport: Sverige dåliga på patientcentrerad vård

När Vårdanalys publicerar sin nya rapport står en sak klar. Sverige får låga betyg i patientcentrerad vård och delaktighet.

Mer pengar till näsdroppsvaccin

Fortsatt högtryck i svensk export

Nyhetsbrev

Nu startar världens största hjärtstoppsstudie

Arkiv

VD nomineras till hälsominister

En tidigare vd från läkemedelsindustrin nomineras av Donald Trump till ny hälsominister.

Miljardinvestering på IT i Stockholm

EMA-granskning efter dödsfall klar

Granskningen av MS-läkemedlet Zinbryta och myndighetens rekommendationer är klara.

Kampanj ska skydda antibiotika

Nya ledamöter till vetenskapligt råd

Cancerbolaget stärker upp

Stort intresse för exit-seminarium

Så här bra är svenska universitet

Fyra svenska lärosäten med på topp-100 när bästa life science-universiteten i världen rankas.

Flyttar från Sverige

Alla anställda utom vd blir övertaliga när skalpkylningsbolaget flyttar till USA

Start up-bolag gräver guld i USA

A1M Pharma går mot klinik

Ny behandling mot MS är nära

Ny chef för affärsutveckling på Medivir

Diabetesläkemedel kan minska risk för tidig hjärtdöd

Detta stöds av en stor nordisk registerstudie.

Huddinge satsar på eget akutspår för multisjuka äldre

Som äldre, multisjuk patient är det tufft att vänta lång tid på akuten, speciellt om du ofta tvingas uppsöka sjukvård. Därför satsar nu Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på en snabb ingång till vården för just denna patientgrupp.

"Det var inget lätt beslut att fatta"

Två av Recipharms svenska anläggningar läggs ner och 225 anställda berörs av beslutet. Här berättar bolagets vd.

Bolagen ska berätta mer

Swedenbio och Nasdaq lanserar nya rekommendationer för vilken information bolag i utvecklingsfas ska lämna.

Accelerator i Lund kör igen

Bactiguard levererar i Indien

Ny finanschef på Medivir

Chemotech anställer chef

Lovande för vaccin mot grisinfektion

Alzheimerbolag får innovationspengar

Nyckelperson till GU ventures

Biologiska läkemedel får Vinnova-miljoner

Apotekets ordförande avgår

Ola Winqvist tar över

Ny ordförande i Stockholms medicinska råd

Ny vd snart på plats i Annexin

Sänd till en kollega

0.122