23948sdkhjf

Rekorddonation till cancerforskning

Affärsmannen Bengt Sjöberg skänker två miljarder kronor till forskning och behandling inom främst lungcancervården.

Bengt Sjöberg är har en lång och framgångsrik karriär bakom sig inom framför allt transportbranschen, han äger hotell i Thailand och har investerat i vindkraft i Sverige. Nu donerar han via en nybildad stiftelse, Sjöberggstiftelsen, 2 miljarder kronor till cancerforskning.

Sjöbergstiftelsen ska varje

år, och i nära samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien, dela ut ett pris på en miljon dollar till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Utöver denna summa ska ytterligare 60–70 miljoner kronor per år delas ut till forskning för att utveckla förbättrade behandlingsmetoder. Till en början ska donationen riktas mot just lungcancerforskningen men ska på sikt även gälla andra cancerformer.

Förhoppningen är att det första priset ska kunna delas ut redan inom ett år. Dessutom drivs diskussioner med Karolinska Institutet i Stockholm om ett nytt cancercenter. Centret skulle då finansieras till stora delar av den nybildade Sjöbergstiftelsen.
Läs även:
Inrättar ny professur
Efter en donation på fyra miljoner dollar inrättar Karolinska Institutet en helt ny professur med inriktning mot innovation och entreprenörskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11