23948sdkhjf

Så kan Trump påverka life science

Det är oklart hur Donald Trumps prioriteringar som president för USA kommer att se ut och i life science-branschen finns bland annat frågetecken kring Obamacare och frihandelsavtal.

Nu står det klart att det är Donald Trump som blir USAs 45:e president. Marknaden i stort har hoppats på att konkurrenten Hillary Clinton skulle kamma hem segern och beskedet har fått börsen att falla. När det gäller life science har flera analytiker dock lyft fram att det förmodligen skulle vara bättre för branschen med Trump som vinnare.

En viktig anledning

till detta är att Clinton har uttalat sig starkt emot stora prisökningar på vissa läkemedel. I en tweet om detta som publicerades i september 2015 skrev hon att hon skulle arbeta mot problemet, vilket fick börsen att falla drastiskt. Trump har däremot inte några sådana uttalade tankar.

Petter Hartman , vd Medicon Valley Alliance, menar att det är för tidigt att sia om hur presidentvalet kan påverka branschen. I en intervju med Kemivärlden Biotech lyfter han bland annat fram frågetecken kring uttalanden från Trump om att dra tillbaka lagen Patient Protection and Affordable Care Act, även kallad Obamacare, och om att begränsa frihandeln, något som bland annat skulle kunna få konsekvenser för det frihandelsavtal som förhandlas mellan USA och EU: TTIP.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga, säger Petter Hartman.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

Donald Trump kommer att ta plats som president den 20 januari nästa år.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08