23948sdkhjf

Privatimport ökar resistensen

Otillåten privatimport av antibiotika ökar risken för spridning av resistens, varnar Läkemedelsverket.
Apotekens e-handel ökar kraftigt, rapporterar Läkemedelsverket. En del handel sker dock även med oseriösa aktörer som säljer receptbelagda läkemedel utan att följa lagar och regler. De erbjuder vissa fall även "läkarkonsultationer" över nätet. Problemet med detta är att konsumenten inte kan lita på att han eller hon får det som beställts. Produkterna kan exempelvis sakna aktiv substans, innehålla fel dos eller rentav bestå av något helt annat än det som beställts.

I början av sommaren avslutades årets operation Pangea, ett internationellt projekt som samordnas av Interpol med målet att motverka handel med olagliga läkemedel och att informera om riskerna med att köpa mediciner på fel sätt. Sverige deltog för åttonde året i rad.

Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen samlade in och analyserade läkemedel som importerades privat från illegala apotek. Totalt beslagtogs i år 21 000 olagliga tabletter , kapslar och ampuller. Cirka 1200 av tabletterna utgjordes av antibiotika, varav de flesta köpts via internet från Indien.

Läkemedelsverkets analyser visade på brister i tillverkningsprocessen och i kvaliteten hos de antibiotikatabletter som beslagtagits. Exempelvis var flera tablettkapslar krossade och vissa blisterbubblor hade öppnats. I en produkt hittades dessutom spår av en odeklarerad läkemedelssubstans som kan bero på dålig rengöring i produktionen.

När det gäller köp av antibiotika från oseriösa aktörer finns det en överhängande risk för felbehandling, eftersom en privatperson knappast på egen hand kan ta reda på om en infektion verkligen orsakas av en bakterie och i sådana fall vilken. Det kan dels leda till användningen av behandlingar som inte fungerar mot infektionen men kan även resultera i användningen av fler bredspektrumantibiotika. Detta leder i sin tur till en ökad risk för spridningen av antibiotikaresistens.

När en person diagnosticerar sig själv finns det också risk för sämre spårning av sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen, såsom klamydia och gonorré, vilket i sin tur kan leda till en ökad spridning av dessa sjukdomar.

- När köparna själva ställer diagnos blir det dålig vård, smittspårningen uteblir och man vet heller inte vad tabletterna innehåller, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

- Antibiotika är receptbelagt och köper man antibiotika eller andra receptbelagda läkemedel från andra källor än från godkända apotek så har man inte någon som helst garanti för innehåll eller kvalitet. I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga.

Läs även:
Näthandel ökar risk för förfalskningar
Många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet, där risken är stor för förfalskningar.

Länder enas mot resistensen
Igår onsdag anordnade FN en generalförsamling om det växande hotet med antibiotikaresistens och om hur medlemsländerna kan samarbeta mot problemet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094