23948sdkhjf

Bakslag för Eli Lilly i Alzheimerstudie

Dåliga fas III-resultat med läkemedelskandidaten solanezumab ger upphov till orosmoln för andra behandlingar riktade mot ansamlingen av amyloid.
Cirka 160 000 personer i Sverige lider av demens, enligt Alzheimerfonden. Den vanligaste orsaken är Alzheimers sjukdom.

I dagsläget finns ingen botande behandling men Eli Lilly är ett av de företag som har satsat på att ta fram ett läkemedel som skulle sakta ner eller rentav stanna upp sjukdomens utveckling. Bolaget lade stora förhoppningar till solanezumab, en monoklonal antikropp som binder fri amyloid och på så sätt motverkar bildningen av amyloida plack. Utvecklingen drabbades nyligen av ett rejält bakslag då solanezumab inte visade sig ha en bättre effekt än placebo när det gällde att sakta ner den kognitiva försämringen hos personer med en mild form av alzheimer i fas III-studien Expedition 3.

Det var självklart dåliga nyheter för patienterna men även för Eli Lilly. Det ger också upphov till orosmoln för andra bolag som utvecklar läkemedel mot ansamlingen av amyloid – exempelvis MSD, Biogen och Amgen/Novartis – eftersom Eli Lillys resultat tyder på att detta inte är en bra måltavla för behandlingar mot alzheimer.

Eli Lilly ska utvärdera hur resultaten kommer att påverka den fortsatta utvecklingen av solanezumab och bolagets övriga läkemedelskandidater mot alzheimer.

Resultaten från Expedition 3 kommer att presenteras under mötet Clinical Trials on Alzheimer's Disease, CTAD, den 8 december.

Läs även:
Alzheimerläkemedel inom räckhåll
- Om vår studie med Solanezumab visar positiva resultat kan vi ha ett läkemedel inom ett år från det att resultaten skickats in för granskning, säger Jan M Lundberg, FoU-chef på Eli Lilly.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062