23948sdkhjf

Årets Samtalsledare: Anders Lönnberg

Nu talar folk gott om varandra. Så var det inte förut. Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare för life science, har fått människor att tala med varandra.

Branschen var redan välutredd, flera rapporter hade skrivits och ännu en utredning var resursslöseri. Kritiken lät inte vänta på sig när regeringen våren 2015 utsåg Anders Lönnberg till nationell samordnare för life science. Men nu är det ganska tyst.

– Nu talar folk väl om varandra mellan industri, akademi och profession. Så var det inte tidigare, säger Anders Lönnberg.

Syftet var att samordnaren skulle vara en länk mellan regeringskansliet och aktörerna i life science-sektorn. Han skulle i sin roll även ta fram underlag till innovationsrådet. Och nog har han med råge levt upp till förväntningarna. I skrivande stund arbetas ett omfattande PM fram där alla förslag som Anders Lönnberg och hans expertgrupp lagt fram listas. Sex sidor skvallras det om att det blir.

Förändringar i myndigheters regleringsbrev, tekniska standarder som gör att it-system kan kommunicera med varandra, en rad förslag om ersättningssystemen kring läkemedel och medicinteknik, förslag om förändringar kring meritvärdering. Listan på uträttat arbete kan göras lång. Men viktigast är att människor har börjat tala med varandra.

– Ingen har ensam makten över svensk hälso- och sjukvård. Varken industrin, landstingen, kommunerna, regeringen, myndigheterna eller akademin kan själva göra något. Aktörerna måste ha samma bild och gå åt samma håll om något ska bli uträttat. Det är det som det här handlar om.

Och med facit i hand låter det ganska självklart, så hur gjorde vi innan?

– Man trodde att marknaden själv skulle sköta det här men det gör den inte. Marknaden, branschen, måste organiseras och klara samband mellan parterna måste upprätthållas för att det ska vara möjligt att kunna fatta några beslut.

Några frågor är större än andra. Ersättningssystemen och digitaliseringen. Men Anders Lönnberg är full av tillförsikt.

– Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas! Och vi kan glädjande konstatera att för första gången på väldigt många år så ökar antalet kliniska prövningar och investeringarna i Sverige.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Anders Lönnberg fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093