23948sdkhjf

Leijonborg till BMS

Leder kommission för att ta fram förslag till förbättringar i cancervården.


Efter turerna kring forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini valde Lars Leijonborg, att lämna sin roll som ordförande för Karolinska Institutet i början av september. I slutet av förra veckan meddelade Svenska Dagbladet att han fått en ny tjänst på läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb, BMS.

På BMS ska Leijonborg sitta som ordförande för bolagets svenska cancerkommission. Den är en del av projektet All.Can, där Sverige är ett av nio europeiska länder. Syftet med kommissionen är att föra samtal med patientorganisationer, representanter från vården, forskare och politiker och på så vis ta fram förslag till hur cancervården kan förbättras under nästa år.

I kommissionen ingår förutom Leijonborg även Penilla Gunther från Kristdemokraterna, Toivo Heinsoo tidigare landstingsdirektör i Stockholm och regeringens nya utredare kring prissättning av läkemedel och Katarina Johansson, ordförande i Nätverket mot cancer, bland andra.

Kommissionen finansieras av BMS men uppges vara fristående från bolaget.

På frågan om vad som är viktigast att åtgärda inom svensk cancervård, svarar Leijonborg till Svenska Dagbladet:

- Det är detta vi ska arbeta med. Spontant tycker jag att väntetiderna är det största problemet. Det är så mycket ångest förknippat med väntan på besked. Har man fått ett negativt besked ska man kunna komma till behandling omedelbart. Det är också viktigt att få fram bättre eftervård och rehabilitering samt skonsammare behandlingar med färre biverkningar.

Mellan åren 1997–2007 var Lars Leijonborg partiledare för Folkpartiet liberalerna. Han har även varit utbildningsminister samt högskole- och forskningsminister.

Läs även:

Ny ordförande på KI
Den 1 december tar Mikael Odenberg plats som ny ordförande i Karolinska Institutets styrelse, som samma dag får tre nya ledamöter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078