23948sdkhjf

Entreprenörstips för het bransch

Medtechbranschen är het – inget annat teknikområde genererar lika många patentansökningar till det europeiska patentverket. Så vad ska man tänka på som entreprenör inom medtech?

Medtech är en patentaktivbransch med cirka 12 500 inlämnade patentansökningar i Europa förra året. Under en förmiddag i november samlade PRV och Vinnova en patentkunnig panel för att berätta om vad man ska tänka på som entreprenör, och Life Science Sweden var där.

- Mitt bästa råd är att ta hjälp. Det finns experter som kan allt som man måste tänka på för att klara detta, sa Charles Walther, läkare, forskare och grundare av Bibb Instruments.

Men patent är kostsamma och förfarandet inte okomplicerat. Att patentera tidigt kan göra att patentet blir svagt och det kan bli kostsamt.

- Börja med att fundera på vad i din verksamhet som kan skyddas och fundera sedan över varför du ska skydda det. Allt ska inte skyddas bara för att det går att göra, sa Annika Kilander, patentkonsult på Brann.

Många uppfinningar inom medtech har lång livslängd och det kan vara ett skäl att vara noga med patenten.

- Man patenterar ofta en funktion. Ju längre produktcykel du har desto viktigare är patentet, förklarade Annika Kilander.

I den immaterialrättsligaportföljen finns mer än patent. Man ska även tänka på om man har ett varumärke som bör skyddas.

- Varumärkesskydd är lättare än en patentansökan men det är viktigt att skydda varumärket tidigt - innan någon annan gör det - så att man från början vet att man inte inkräktar på någon annans varumärke och bygger värde åt någon annan, menade Johan Nordlund, jurist på PRV.

IP-processerna är ibland svåra och dyra förfaranden men genererar många gånger ett större värde för en enskilde än själv skyddet i sig.

- Du tvingas vända ut och in på din idé, allt granskas noga redan från början och din produkt eller metod går igenom en hårdare prövning än en ren forskningsprodukt gör. Det tar tid, kostar pengar och man stöter på motstånd men det ger mycket och i slutänden får du en bättre och starkare idé, menade Charles Walther.

Det webbsända seminariet kan ses i sin helhel här.

Läs även:
Patent inte alltid rätt väg
Varje år skickar svenska universitetsforskare in hundratals patentansökningar, varav en stor del inom life science. Men det är långt ifrån alla upptäckter som tjänas bäst av att patenteras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094